Annons

Äppelbygdens storhetstid är över

Urshult, Vemboö, Sirkön har varit Äppelbygdens hjärta. Av hundratals odlare är bara en handfull kvar och de är gamla, precis som träden.
Pomologen och trädgårdsmästaren Erik Håkansson gräver upp hundratals äppelträd. En epok tar slut.
Tingsryd • Publicerad 13 november 2009

– Det kallas för utveckling. Och själv blir man inte yngre med åren. Jag har hållit på nu tio år efter pensionen. Det känns som att jag vill ta det lugnt nu, säger 74-åringen som har varit en förgrundsgestalt för sin bygd, för äppelodling och trädgårdskunskap.

Nu rycker han upp hundratals med äppelträd. Men kunskapen om dem vill han förstås inte släppa.

Annons

– Jag behåller cirka 130 äppelsorter för pomologins skull och för undervisning, säger Erik Håkansson som är flitigt anlitat expert av radio, tv och förstås tidningar och trädgårdsbranschen.

Pomologi handlar ju inte bara om äpplen utan om alla odlade frukter och bärsorter. Till pomologin hör även kunskapen om de olika fruktsorternas växtsätt och trädens egenskaper. I Sverige har Olof Eneroth varit pomologins fader.

– Han har gett ut sin Handbok om pomologi på 1860-talet och jag har faktiskt ett exemplar av den boken utgiven 1876, säger Erik Håkansson stolt.

Som mest har han ägt kanske tusen träd. Inte räknat alla de som han sålt runtom i landet från sin plantskola i Karatorp. Plantskolan blev offer för den ekonomiska krisen i början av 1990-talet: "Det var många som fick läggas ned."

Hur många äppelträd det funnits i bygden är förstås ingen som har en aning om. Men Äppelbygden har haft en storhetstid och fruktodling har varit en mycket viktig inkomstkälla.

– David Klingspor, du vet han som köpte Kurrebo år 1900, hade en anteckning från 1924. Då lastade man 1200000 kilo äpplen enbart på Urshults järnvägsstation. Plus att man körde även till Väckelsång, Ålshult och andra stationer.

I dag är det svårt sälja äpplen från Urshult.

– Jag har i år sålt cirka 15-20 ton Aroma, Ingrid Marie och cox orange. Några ton har jag kvar hemma. Men du vet man får inget betalt numera.

Hur mycket fick han då för dem han sålde?

– Det vet jag inte. Vi har aldrig vetat hur mycket vi skulle få betalt för äpplen när vi sålde dem. Äppelodlare har alltid fått sälja i blindo. Inte förrän handlarna har sålt dem får vi veta vad vi får betalt.

Annons

Erik Håkansson räknar i bästa fall med 5-6 kronor per kilo.

– Det går inte att odla på det, säger han och fortsätter att gräva upp träd som ska bli flis.

Det skulle inte bli snyggt om de stod kvar. Det krävs bara några år och sedan är äppelåkrarna förvildade och fula.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons