Bland tomater och heta uppstickare

Tingsryd Artikeln publicerades
I väntans tider. Lovisa Back på Nelson Garden spanar in tomatplantorna och ser fram mot en grön och frodig vår.
Foto: Per Ohlsson
I väntans tider. Lovisa Back på Nelson Garden spanar in tomatplantorna och ser fram mot en grön och frodig vår.

På väggen i lunchrummet hänger tio i topp-listan. Företagets bästsäljare.

Sallad är nummer ett, morötter nummer två och tomater nummer tre. Den heta uppstickaren är chili – ett litet krutpaket på väg in i finrummet.

Men vi koncentrerar oss på bronsmedaljören.

Det är hög tid för tomater. Och vem är bättre rustad att lotsa oss genom grönsaksdjungeln än Lovisa Back, kommunikatör och webbredaktör på Nelson Garden, men framför allt stor odlingsentusiast.

Först och främst – var har du odlat ditt intresse?

– Det kommer hemifrån och började väl på allvar när jag var i 18-årsåldern. Då sålde jag min häst och fick mer tid för annat. Min mamma har alltid odlat och vi pushar varandra. Sedan har det utvecklats – tomater, sallad, morötter och alla möjliga andra grönsaker, men också blommor. Intresset har växt.

Vilka är utmaningarna i Tingsryd, med mycket sten och rätt kärvt klimat?

– Ja, det är lite speciellt, och mycket handlar om att försöka förlänga säsongen. I Östergötland, där jag är uppväxt, var det mildare, lerigare och svårare att gräva. Här i Tingsryd är det annan dränering och krävs mer vatten. Jag försöker utnyttja en relativt liten yta på bästa sätt och har fem pallkragar och mycket krukor. Och jag har mina trädgårdsodlingar i söderläge vända mot sjön för att få bästa effekt.

Vad ska man generellt tänka på som relativt oerfaren hobbyodlare?

– Tänk på att rotera, att inte odla samma sort på samma plats år från år. Olika växter tar olika näring, och ger olika näring tillbaka till jorden. Om du odlar tomater så tänk på att det krävs mycket vatten... och näring. Du kan göra eget nässelvatten eller köpa gödning i granulatform eller flytande näring. Det är förstås superbra om man har egen kompost. I början är det lätt att glömma bort hur viktig näringen är. Välj favoriter men testa gärna några sorter som du inte provat innan.

Vilka är dina egna nykomlingar i grönsakslandet?

– Jag är nyfiken på Tigerette cherry, som är en ny tomat hos oss och min favorit från förra årets testodling. Den har härligt gul färg och passar perfekt att odla i kruka. Det finns tusentals olika sorters tomater, och vi har knappt 30 i vårt sortiment.

Vilka brukar du själv satsa på?

– På kruk- eller busktomater som inte tar så stor plats. De är inte så höga heller och passar perfekt på en balkong. Sedan väljer jag gärna ekologiskt.

Och nu är det dags?

– Ja, det är perfekt tid att så tomatfröer. Förodla inomhus under mars eller april, kanske i ett litet minidrivhus med såjord. Låt sådden stå ganska varmt tills det börjar gro. Det går bra att ställa den på golvet om det finns golvvärme eller kanske ovanför ett element. När plantan börjar titta fram är det viktigt att den får mycket ljus. Ett fönster brukar duga om vi är inne i april månad. Däremot behöver inte plantan lika mycket värme när fröet väl har grott. Har det kommit upp mer än en tomatplanta i varje sådd kan man klippa bort de svagaste eller plantera om så att det är en planta i varje kruka. När det börjar växa fram ytterligare ett bladpar ovanför de första hjärtformade bladen är det dags att plantera om tomaterna i en kruka fylld med lite mer näringsrik planteringsjord. Håll jorden fuktig och tillsätt näring efter ett par veckor i den nya krukan. Fortsätt att gödsla regelbundet. Plantera om plantan igen när den blivit större och fyll på ordentligt med jord i krukan upp till det nedersta bladparet. Fortsätt vattna ganska ofta och blanda i lite flytande näring då och då.

Och när börjar utesäsongen?

– När nattemperaturen håller sig runt åtta grader så kan det vara läge att vänja dem vid utelivet. Helst bara några timmar åt gången i två till fyra dagar, och undvik starkt solljus den första tiden. Står tomatplantorna i kruka behöver varje planta snart en större kruka. Fortsätt näringsvattna under hela odlingssäsongen.

Hur använder du dina tomater?

– Jag äter dem färska eller torkar dem. Det blir inte så jättemånga i min lilla odling, så de brukar faktiskt gå åt direkt. Mamma, som skördar kilovis, gör ofta tomatsås eller grytor och fryser in.

Hur utvecklas sortimentet på företaget?

– Det är klart att vi tittar på vad som säljer och om vi har några luckor. Vi riktar oss ju helt och hållet mot hobbyodlaren i Skandinavien, så det blir fokus på odlingssäkra sorter.

Något annat på gång?

– Jag tycker chili är spännande. Det finns så många sorter av olika styrka och man får vara försiktig. Jag har faktiskt sått Carolina reaper hemma, som är klassad som världens starkaste. Den går inte att använda i större mängder, men andra sorter brukar jag torka och tillsätta efter behov, säger Lovisa Back.

Guldgula fyllda blommor på en fint förgrenad stjälk – solrosen Double sunking i egen hög person.
Foto: Anna Lindeqvist
Guldgula fyllda blommor på en fint förgrenad stjälk – solrosen Double sunking i egen hög person.
Chili – en het uppstickare. Även hos hobbyodlaren.
Foto: Anna Lindeqvist
Chili – en het uppstickare. Även hos hobbyodlaren.
En gulbladig variant av Tigerette Cherry som uppstod som en mutation hos tomatkungen Åke Truedsson på 1980-talet. Perfekt att odla i kruka, menar Lovisa Back.
Foto: Annika Christensen
En gulbladig variant av Tigerette Cherry som uppstod som en mutation hos tomatkungen Åke Truedsson på 1980-talet. Perfekt att odla i kruka, menar Lovisa Back.
Tomat är faktiskt en potatisväxt, även om den röda frukten i livsmedelssammanhang kategoriseras som en grönsak (vilket inte är en botanisk term).
Foto: Nelson Garden
Tomat är faktiskt en potatisväxt, även om den röda frukten i livsmedelssammanhang kategoriseras som en grönsak (vilket inte är en botanisk term).

Nelson

Från kökssoffa till storsäljare

Nelson Garden har sina rötter i Belganet i norra Blekinge där verksamheten startade 1933. I en kökssoffa förvarade Georg Nilsson de fröer som så småningom skulle säljas. Hela familjen Nilsson var engagerad i fröhandeln och ofta satt de tillsammans runt köksbordet och fyllde på fröer i små påsar

86 år senare ligger huvudkontoret i Tingsryd – med 70 anställda på orten – men via försäljningskontor i Finland, Norge och Danmark verkar Nelson Garden i stora delar av Norden.

Gick vid årsskiftet samman med det norska bolaget Nordic Garden och är i dag en av marknadens ledande aktörer inom trädgårdsbranschen. Sortimentet innehåller inte enbart frö utan även lök, redskap, tillbehör, växtvård och inte minst ett av Nordens bredaste utbud av förodlingsprodukter.

(www.nelsongarden.se)

Visa mer...
Tio i topp hos Nelson Garden. Från vänster: sallad, morötter, tomater, dill, persilja, bönor, ärtor, krasse (populäraste blomman), gurka och luktärt. Är bubblaren chili med på listan nästa vår?
Foto: Per Ohlsson
Tio i topp hos Nelson Garden. Från vänster: sallad, morötter, tomater, dill, persilja, bönor, ärtor, krasse (populäraste blomman), gurka och luktärt. Är bubblaren chili med på listan nästa vår?
Foto: Per Ohlsson