Dags att odla sina intressen

Tingsryd Artikeln publicerades

Luffarslöjd och aktiekunskap. Eller snygga rabatter och krukodling året runt. Studieförbundet Vuxenskolan rivstartar 2018 med gamla favoriter och trendiga nykomlingar.

Luffarslöjd är en form av metallslöjd där olika stora metalltrådar böjs, tvinnas och snurras samman till olika föremål, exempelvis smycken eller inredningsdetaljer.
Foto: David Elg
Luffarslöjd är en form av metallslöjd där olika stora metalltrådar böjs, tvinnas och snurras samman till olika föremål, exempelvis smycken eller inredningsdetaljer.

När verksamhetsutvecklare Ulrica Rundqvist började på Studieförbundet Vuxenskolans Tingsrydskontor för 15 år sedan var de publika kulturarrangemangen en rätt blygsam del av utbudet.

– Vi hade kanske hundratalet på ett år. Nu under 2017 räknade vi in 620 sammankomster, varav 600 på olika platser inom kommunen, som äldrevårdens dagverksamhet och eftermiddagskaféer eller kvällsträffar som den vi nyligen hade i Urshult när 105-åriga bloggerskan Dagny Carlsson kom på besök.

När det gäller cirkelverksamheten behåller studieförbundet greppet. Här finns allt från ljusstöpning till språkkurser.

– Om det är ett kamratgäng som samlas för exempelvis just ljusstöpning så räcker det numera med tre sammankomster för att det ska räknas som en studiecirkel, förklarar Ulrica Rundqvist.

Trädgårdskurserna, inte minst de som fokuserar på att odla i växthus, har varit populära en längre tid. Över huvud taget verkar det vara många som har gröna fingrar och som vill lära sig mer.

– En föreläsning som säkert kommer att bli uppskattad är när Annika Christensen, som jobbar en del med fröer åt Nelson Garden, kommer hit i början av året och berättar och visar bilder på temat En lisa för själen. Det handlar om varför vi mår bra av att odla, om att sköta sin trädgård och att hålla igång krukväxter året runt, fortsätter Ulrica Rundqvist.

Annars noterar verksamhetsutvecklaren att aktiekunskap var hett under kurshösten bland såväl unga som gamla, och inom Vuxenskolan räknar man med att det är fortsatt hausse på studiekurser i värdepapper.

– Sedan tror jag mycket på hantverk. Vi fyllde snabbt en höstgrupp i luffarslöjd och makramé är också inne nu

En annan utbildning som lockar i ett trädrikt län är körkort för skogsbruk.

– Det är många som vill lära sig att hantera en motorsåg säkert. I kursen ingår åtta tillfällen plus uppkörning, säger Ulrica Rundqvist.

Odlingskulturen, inte minst under drivhustak, växer sig stark.
Foto: Filip Sjöfors
Odlingskulturen, inte minst under drivhustak, växer sig stark.

Fakta

På rätt kurs

Här är planerade vårkurser som arrangeras på olika orter (Linneryd, Tingsryd, Urshult, Väckelsång och Älmeboda) i kommunen om tillräckligt intresse finns:

Aktiekunskap – grundkurs, beskärning av fruktträd, biodling för nybörjare, designa din trädgård, dragspel, fisketillsyn, fotografera med systemkamera, grundkurs för iPhone och iPad, keramik, luffarslöjd, lär dig teckna, mera trädgård, modern makramé, motorsågskörkort A+B, munspel – nybörjare, mönsterskärning i trä, odla i växthus och uterum, röjsågskörkort, skogens vatten, skrivarkurs, sota din skorsten, örtkurs.

För detaljer (tid och plats): www.sv.se/avdelningar/sv-kronoberg

Visa mer...