Flera åtalade i bedrägerihärva

Tingsryd Artikeln publicerades

En 23-årig man från Tingsryds kommun åtalas vid Kalmar tingsrätt i en stor bedrägerihärva. Totalt handlar det om bedrägerier för över 600?000 kronor mot bland annat Börjes varuhus.

Som Smålandsposten skrivit tidigare häktades 23-åringen, tillsammans med sin kompanjon, redan i december misstänkt för att ha stulit körplåtar från ett företag i Hultsfred. Under tiden männen satt häktade växte härvan och 23-åringen åtalas nu för 16 fall av bedrägeri, två fall av stöld, tre fall av olovligt förfogande, två fall av urkundsförfalskning och för ett fall av vapenbrott. Vid flera av fallen åtalas mannen i sällskap med kompanjonen från Hultsfred. Totalt omfattar bedrägerierna över 600 000 kronor.

Ett av de 16 misstänkta bedrägerierna var riktat mot varuhuset Börjes. Även i detta fall är kompanjonen från Hultsfreds inblandad men även 23-åringens släktingar som också bor i Tingsryds kommun. Åklagaren skriver i stämningsansökan att 23-åringen och Hultsfredsbon, via sitt bolag, skaffat en kredit hos varuhuset på 5?000 kronor. De båda, tillsammans med 23-åringen släktingar, ska sedan ha handlat i varuhuset under en dryg timme, för över 28?000 kronor. Eftersom köpen i stort sett skett samtidigt har varuhusets kassasystem inte noterat att krediten redan använts upp.
Flera av de övriga bedrägerifallen gäller privatpersoner som lurats att köpa varor som 23-åringen tagit betalt för men aldrig levererat. Men han och hans kompanjon har även utnyttjat transporter och hotellboenden utan att betala för sig. Vi två fall har de även införskaffat varor genom falska legitimationer.
–?Bedrägerierna har pågått under en väldigt lång tid och det rör sig om väldigt stora belopp. Jag är ganska säker på att det kommer att bli fällande domar i alla fallen. För 23-åringen kommer jag att yrka på fängelse i något år, säger kammaråklagare Kjell Janneson och fortsätter:
–?Vid husrannsakan hos 23-åringen fann polisen en otillåten start­pistol och han åtalas därför även för vapenbrott. Han erkänner 15 av de 24 åtalspunkterna. Bland annat erkänner han bedrägeriet mot Börjes varuhus medan hans släktingar förnekar brott.
”Jag är ganska säker på att det kommer att bli fällande domar i alla fallen.”