Förening öppnar eget bibliotek

Urshult Artikeln publicerades
Det var Klas Samuelssons idé att starta ett föreningsbibliotek. Nu ska hembygdsföreningen driva utlåningen med hjälp av flera frivilliga.
Foto:Linnéa Petersson
Det var Klas Samuelssons idé att starta ett föreningsbibliotek. Nu ska hembygdsföreningen driva utlåningen med hjälp av flera frivilliga.

När kommunens bibliotek läggs ner tar hembygdsföreningen över bokutlåningen.

– Vi ska ha premiär för det nya den 28 december. Det blir ett föreningsbibliotek i sockenstugan, säger Klas Samuelsson.

Tidigare användes lokalen i Urshults hembygdsmuseum endast vid ett fåtal tillfällen varje år. Men nu är det full rörelse i lokalerna, som redan rymmer hyllor med flera tusen böcker. I mellandagarna, den 28 december, så öppnar de lokalen för Hembygdsföreningen Gamla Urshults medlemmar.

– Man måste vara medlem för att låna. Det är för att myndigheterna inte ska kunna ha åsikter på lokalerna. Det finns ingen toalett här, det är inte bra värme och det är inte handikappsanpassat. Om vi skulle säga att alla kan komma utan att vara medlemmar så skulle vi kunna få problem, säger Klas Samuelsson från hembygdsföreningen som är initiativtagare till föreningsbiblioteket.

Den 1 november stängde det kommunala biblioteket i Urshult. Innan böcker såldes ut till allmänheten så fick alla föreningar möjlighet till att ta de böcker och möbler som de ville ha.

– Då var det en del böcker som hade försvunnit till andra bibliotek men vi plockade ut drygt hälften av böckerna. Vi fick med oss det som vi skulle. Vi tänkte fylla på en del sedan när Linneryd och Väckelsång stänger, säger Klas Samuelsson.

I dag finns det uppskattningsvis 5 000 böcker i lokalen. De ska lånas ut via det gamla systemet med ett kort längst bak i boken där varje låntagare får skriva upp sitt nummer.

– Vi måste vara tydliga med att man inte kan lämna tillbaka till exempelvis Ryds eller Tingsryds bibliotek eller vice versa. Då blir det problem på båda hållen, eftersom vi inte har ett digitalt system på vilka böcker som vi har, säger Klas Samuelsson.

Hembygdsföreningen hyr lokalen av kommunen men i somras beslutade kommunen att lokalen ska säljas. Men enligt Gunnar Andersson, som är ordförande i Hembygdsföreningen gamla Urshult, så har de ett avtal som inte går ut förrän år 2022. Men om utlåningen går bra hoppas föreningen på att kommunen kan låta dem vara kvar längre än så.

– Det är väldigt viktigt att inte döda kulturen här. Det är det vi i hembygdsföreningen kämpar för, att det ska finnas kultur i vår bygd, säger Gunnar Andersson.