Annons

Guide till naturen

Årets upplaga av Naturutflykter i Kronoberg finns nu ute.
I tryckt form alldeles säkert på ett bibliotek eller en turistbyrå nära dig.
TINGSRYD • Publicerad 26 april 2018
Trollberget – en del av landets färskaste nationalpark.
Trollberget – en del av landets färskaste nationalpark.Foto: Jacob Nygren

Du behöver inte åka långt för att uppleva fascinerande miljöer. Länet erbjuder många spännande och vackra naturupplevelser. I Naturutflykter presenteras en samling av aktiviteter som olika arrangörer erbjuder. De allra flesta är gratis.

Här är några lokala godbitar. Tider, praktisk information, samlingsplatser och vägbeskrivning finns på Länstyrelsens hemsida under flikarna djur och natur samt naturutflykter.

Annons

Lördag 5 maj: Lär känna Åsnens nationalpark − Trollberget.

Sveriges nya nationalpark lockar med intressanta naturtyper, växter och djur. I naturums guide finns smakprov på vad Åsnen har att erbjuda. En kortare promenad väntar.

Lördag 5 maj: Familjeäventyr i Åsnens nationalpark – Trollberget.

En spännande plats som kittlar fantasin. Kanske har områdets småkryp och andra invånare lämnat färska spår efter sig? Håv, kikare och lupp är lämplig utrustning.

Söndag 6 maj: Toftåsa myr.

Ingår i Västra Åsnens övärld. Turen går i kanten på myren och upp mot Aspöfjorden. Kanske kan orrspel och flygande fiskgjusar bidra till vildmarksstämningen.

Söndag 3 juni: Vandring i Hunshultsreservatet.

Från nationalparksentrén Sunnabron vid Norra Sirköbron går vandringen i bokskogen vid Hunshultsreservatet.

Lördag 18 augusti: Fladdermusguidning.

Korrö är en av länets bästa fladdermuslokaler med elva arter noterade. Några, till exempel vattenfladdermus, kan ses med blotta ögat. Vid inventeringen 2017 var hundratals fladdermöss ute och flög samtidigt.

Annons

Söndag 2 september: Vandring i Trollberget.

Trollberget nära Hulevik, är Nationalpark Åsnens västra övärlds andra entré med vacker utsikt över fjordarna, spännande grottor och historia samt fin bokskog.

Söndag 7 oktober: Vandring i Bjurkärr.

Ädelstenen i nya nationalparken lockar med ovanliga svampar, överflygande skrakar och en och annan havsörn.

Per OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons