Gymnasieeleverna fler än målet

Tingsryd Artikeln publicerades

50 procent av kommunens egna nionde­klassare till Wasaskolan var drömmen för barn- och utbildningsnämnden. Därför är det inte konstigt att politikerna jublar – drömmen har uppnåtts med marginal.

– Ska man vara helt ärlig så trodde vi inte att det var ett realistiskt mål. Det kändes inte rimligt, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Lena Rundqvist (S).
När höstterminen på Wasaskolan drog i?gång i augusti gladdes rektorn Anna Isaksson över det faktum att skolan hade 33 procent fler elever i årskurs ett än året innan. Marknadsföringsarbetet hade gjort verkan och i kombination med exempelvis musikskolan AMB:s inträde i kommunen ökade intresset för Tingsryd som gymnasiekommun.
Nu har terminen varit i?gång ett tag och även barn- och utbildningsnämnden har gått igenom siffrorna som inte bara visar en stor ökning av antalet elever i årskurs ett. De visar också för första­ gången på länge att nionde­klassarna som redan bor i Tingsryds kommun ser ett värde i att studera i hemkommunen. Hela 56 procent av de elever som gick ut årskurs nio i kommunen i våras valde nämligen Wasaskolan.
När barn- och utbildningsförvaltningen satte­ målet om 50 procent trodde de kanske inte riktigt på sig själva. Och visst har de fått arbeta hårt för att bestiga berget. Läsåret 2011-2012 var siffran så låg som 22 procent och året därpå 31 procent.
Samtidigt ser siffrorna­ ljusa ut inom hockeygymnasiet. Där finns i?dag totalt 46 elever fördelat på tre årskurser, 34 inom det certifierade elithockey­gymnasiet och 12 inom det lokala. Bara i höst började totalt 22 hockeyelever i årskurs ett.
– Det känns givetvis jätte­bra. Och 22 stycken är absolut max så många som vi får ta in, säger skolchefen Yngve Rehnström.