Hälsoresan går snart i mål – men det är bara början

Tingsryd Artikeln publicerades

Han började som äppeltrampare nere i Blekinge, Sedan har han vandrat vidare i karriären. Nu, sisådär 45 år senare, bygger Alf Blåder två nya produktionslinjer och ser slutet hos expanderande Trensums Food AB.

– Jag har varit allt utom vd och ekonomichef, säger han med ett leende.

Trensums Foods Alf Blåder och Jonas Danielsson blickar bakåt och framåt. Alf har varit med i olika roller och på olika orter under fem decennier. .”Alla skriker efter kompetens i dag. Vi själva växer fort men förlitar oss ändå på gamla kunskaper”, säger han.
Foto: Per Ohlsson
Trensums Foods Alf Blåder och Jonas Danielsson blickar bakåt och framåt. Alf har varit med i olika roller och på olika orter under fem decennier. .”Alla skriker efter kompetens i dag. Vi själva växer fort men förlitar oss ändå på gamla kunskaper”, säger han.

I höstas presenterade vd Jonas Danielsson en satsning på 40 miljoner kronor i en modern produktionslinje. Men det kommer mera.

Nu växer verksamheten ytterligare. Trensums rekordinvesterar 80 miljoner kronor och anställer 15 nya medarbetare. I september börjar havredrycker rulla på två nya linjer.

Det har hänt saker sedan allt startade i byn Trensum utanför Karlshamn för 71 år sedan. Småskalig produktion är ett minne blott.

Alf Blåder har varit med i olika roller sedan tidigt 1970-tal, och upplevt hur ett litet musteri förvandlats till en legotillverkande bjässe med fokus på växtbaserat i allmänhet och havrebaserat i synnerhet.

– Jag var 15 år och började som sommarjobbare och har gått den långa vägen. Första tiden var jag äppeltrampare... Ja, inte bokstavligt men vi kallade det så. Jag tog emot både frukter och kunder och fick beröm för min attityd. Eftersom jag var oerhört skoltrött fick jag tillåtelse att jobba i stället – faktiskt varannan vecka även under de sista terminerna. Så jag får tacka far och mor och en förstående rektor för att det blev som det blev.

I dag har han fyllt 59 och börjat fundera på livet efter Trensums. Under resan har han ansvarat för produktutveckling, jobbat på verkstadssidan, varit teknisk chef samt odlat kundkontakter. Dessutom har han under en period, bland annat när flytten gick från Blekinge till Småland, varit delägare i bolaget. Själv kallar han sig musteriarbetare, eller möjligen processtekniker.

– Jag fick lära mig att inget får förspillas av företagets grundare. När jag pressat äpplena hände det att jag fick åka ut i skogen och portionera ut avfall till hjortar och rådjur, eller runt granar och buskar så att de skulle växa bättre. Jag är självlärd och har varit med om mycket, som att hacka ner buskar i småbitar för att plocka fram smaker och gjort naturmedicin av solrosor. Och det här med havren har jag varit lite av pappa till. Det startade någon gång under tidigt 1990-tal, säger Alf Blåder.

Det rullar på hos Trensums Food AB och snart ökar volymerna ytterligare i fabriken i Tingsryd.
Foto: Linnéa Petersson
Det rullar på hos Trensums Food AB och snart ökar volymerna ytterligare i fabriken i Tingsryd.

Men den stora förändringen vill han ändå datera till ett decennium tidigare. Då började Friggs sortiment av hälsodrycker rulla i fabriken, och produktionen övergick mer och mer till legotillverkning. I mitten av 1980-talet gick flyttlasset från Trensum till Tingsryd.

– Vi har haft våra upp- och nergångar men nu ser det riktigt positivt ut. Det har hänt enormt mycket på maskinparkssidan. Förr handlade det om varm- eller kallfyllning, nu jobbar vi med aseptik och sterila produkter. Jag har byggt linjer efter mina erfarenheter och jag sitter med i alla processgrupper och är ansvarig för att tidsplanen håller och att vi kommer igång med det nya i september.

Det är mycket jobb för tillfället, och mycket nytt.

– Med den senaste satsningen kommer vi att ha anställt ett 30-tal medarbetare på kort tid, och det är jättemycket för ett företag i Tingsryd. Även om vi växer fort förlitar vi oss i mycket på gamla kunskaper. Alla skriker efter kompetens i dag. Jag talar av egen erfarenhet och tycker att det finns fördelar med att lära upp egen personal från grunden. De vi har på golvet är jätteviktiga.

Nyrekryteringarna innebär en arbetsstyrka på totalt runt 175 personer. Även om Alf Blåders egen resa inom Trensums snart går i mål så lär hälsotrenden och hållbarhetstänket bestå, och behovet knappast minska.

Framtidens produkt. Trensums rekordinvesterar 80 miljoner kronor och anställer 15 nya medarbetare. I september börjar havredrycker rulla på två nya linjer.
Foto: Per Ohlsson
Framtidens produkt. Trensums rekordinvesterar 80 miljoner kronor och anställer 15 nya medarbetare. I september börjar havredrycker rulla på två nya linjer.

– Vi behöver förstärka inom flera områden – maskinoperatörer, pack- och processpersonal, tekniker, labb, inköp och sälj, berättar företagets vd, Jonas Danielsson.

Växtbaserat växer bokstavligt talat och får honom att se ljust på framtiden.

– Som det är i dagsläget så tvingas vi tacka nej till kunder, och det gör ont. Det är en helt hysterisk utveckling och det känns som att allt exploderade under 2018. Titta i din lokala livsmedelsbutik och du ser hur hyllorna med den här typen av produkter bara växer. Även de flesta mejerierna lanserar ju havredryck i dag, konstaterar Jonas Danielsson.

Har du någon förklaring?

– Allt startade i USA för typ 30 år sedan med mycket fokus på sojaprodukter. Men då handlade det mer om hälso- och allergiaspekter. Det är inte oviktigt i dag men nu har det främst blivit en miljöfråga. Den här utvecklingen kommer garanterat att fortsätta. Havre dominerar men fler produkter tillkommer. Jag tror personligen inte så mycket på mandel, som främst odlas borta i Kalifornien och kräver otroligt mycket vatten. Ärtor däremot är på gång och ris och kokos och inte minst hampa som ger minimalt miljöavtryck.

Men varför har det exploderat just nu?

– För att konsumenterna har blivit mer och mer medvetna och frågar efter produkterna. Inte minst har barn och ungdomar bra koll och gamla tiders köpmönster är förbi. De yngre familjemedlemmarna är med och påverkar på ett annat sätt än tidigare.

Vad betyder utvecklingen för Trensums omsättning?

– Vi har en tillväxttakt på 15 till 20 procent. Nu omsätter vi 500 miljoner och nästa år 600. Det är inte orimligt att vi kommer upp i en miljard inom fem år.

Trensums Food AB ägnar sig i dag helt och hållet åt legotillverkning och ungefär 60 procent av de livsmedel som produceras i Tingsryd säljs utanför Sverige.

”Konsumenterna har blivit mer och mer medvetna och frågar efter produkterna. Inte minst har barn och ungdomar bra koll och gamla tiders köpmönster är förbi”, säger Jonas Danielsson.
Foto: Per Ohlsson
”Konsumenterna har blivit mer och mer medvetna och frågar efter produkterna. Inte minst har barn och ungdomar bra koll och gamla tiders köpmönster är förbi”, säger Jonas Danielsson.

 

Trensums vd Jonas Danielsson i samband med höstens invigning av en ny produktlinje. Då gjordes en investering på 40 miljoner. Nu dubblas insatsen och ytterligare 15 personer anställs.
Foto: Linnéa Petersson
Trensums vd Jonas Danielsson i samband med höstens invigning av en ny produktlinje. Då gjordes en investering på 40 miljoner. Nu dubblas insatsen och ytterligare 15 personer anställs.
Kyrkan och kärnverksamheten mitt i byn. Trensums – en av kommunens största arbetsgivare.
Kyrkan och kärnverksamheten mitt i byn. Trensums – en av kommunens största arbetsgivare.