Här blir gamla nyheter till rykande stoff

Tingsryd Artikeln publicerades

Eva-Therese Eriksson Edgarn ser till så att Smålandsposten massakreras och går upp i rök. Tändblocken som hon pressar fram av fuktat och söndermalt tidningspapper ser ut som missfärgade puckar. I hockeymetropolen Tingsryd gör de succé.

Tändblock var det här. Eva-Therese Eriksson Edgarn jobbar för högtryck så att Tingsrydsborna ska kunna hålla sig varma.
Foto: Per Ohlsson
Tändblock var det här. Eva-Therese Eriksson Edgarn jobbar för högtryck så att Tingsrydsborna ska kunna hålla sig varma.

På dagliga verksamheten Kometen i centrala Tingsryd finns en butik, en monteringsavdelning och ett rum där dokumentförstöraren maler ner sida efter sida av Smålandsposten, Mera Älmhult och andra bladvändare. Gamla tidningar blir till ett myller av pappersremsor som pressas, torkas och doppas i stearin för att säljas som tändblock.

Sedan brinner gamla ledarkolumner, överspelade sportreferat och gårdagens lokalnyheter och stiger i ett osorterat moln mot skyn. Här är Putin lika rökt som Trump och notiser från Esbjörnamåla lika glödheta som rapporter från Syrien och all världens krutdurkar.

Det kallas återvinning och slutprodukten går åt som smör i småländskt solsken. I tider av fejknyheter och alternativa fakta är det inget annat än dagens sanning.

– Jag är ledig på måndagar, annars är jag här och jag brukar pressa papper, för jag gillar det, säger Eva-Therese Eriksson Edgarn.

Allt åker ner i papperskvarnen. Sören Haraldsson visar ingen nåd.
Foto: Per Ohlsson
Allt åker ner i papperskvarnen. Sören Haraldsson visar ingen nåd.

Förarbetet har jobbarkompisen Sören Haraldsson gjort i ett angränsande rum där dokumentförstörarna står parkerade. Med säker hand har han malt stort och smått ur lokaltidningen. Även här inne är alla lika mycket värda, eller lite. Tjosan, där strimlas en bankdirektör tillsammans med en annons från simskolan och förra månadens tv-program.

– Vi får restprodukter från Ljushuset i Urshult, och det är förstås guld värt för oss. När papperet torkat doppar vi dem i stearin, berättar Marie Linder.

Hon försäkrar att de runda och stearinklädda tändblocken blivit en succé. Ja, gamla nyheter blir helt enkelt till rykande stoff.

– Många stoppar dem hela i kaminen och så brinner de i 20 minuter. Andra delar dem i mindre bitar. Till och med så många som sex av varje block. Ja, vi är ju i Småland. Du fattar, skrattar hon.

– Sedan kan de lägga de mindre bitarna på grillen. Det fungerar tydligen det också. Jag vill nog påstå att halva Tingsryd blivit beroende av de här pressade tidningarna. Vi får en del annat papper också som vi maler ner och en del tar vi med oss ut och strör bland smådjuren på Skogsnäs, gården utanför Linneryd där vissa av oss är några dagar i veckan.

Arbetstagarna på Kometen skapar även smycken och jobbar med textiltryck. I butiken säljs alster och hantverk som tillverkas på dagliga verksamheterna Björkdungen, Urshults snickeri samt i de egna lokalerna här på Torggatan.

Omsorgsassistenterna Marie Linder och Emelie Adriansson flankerar Johanna Halls på dagverksamheten Kometen i Tingsryd.
Foto: Per Ohlsson
Omsorgsassistenterna Marie Linder och Emelie Adriansson flankerar Johanna Halls på dagverksamheten Kometen i Tingsryd.
Här var det kökstjänst. Andrea Andersson och Marie Linder, i bakgrunden, har fått beställning på en fruktkaka.
Foto: Per Ohlsson
Här var det kökstjänst. Andrea Andersson och Marie Linder, i bakgrunden, har fått beställning på en fruktkaka.

Den här förmiddagen är det förresten full rulle i köket. Kometen har nämligen fått beställning på en fruktkaka och Andrea Andersson har tagit sitt ansvar och greppat visp och degskål.

– Vi brukar turas om att baka och i dag är det dags för mig. Jag tycker om att baka och gör det hemma ibland också, säger hon.

Hon berättar också att hon går tre halvdagar i veckan i Wasaskolan och att hon har ansvar för fruktinköp till kommunkontoret.

– Sedan är jag borta på Medley och har cirkelträning på onsdagar och så är jag ute på bondgården varje fredag, fortsätter Andrea Andersson.

Hon toppar kakan med hallon och blåbär innan den åker in i ugnen.

Uppe på spisen puttrar två grytor där stearinklumpar stöps om till flytande materia.

Nytta förenas med nöje i ett före detta postkontor. Verksamheten rullar på med fasta rutiner – i en soffhörna är det högläsning under förmiddagen och det gamla kassavalvet har byggts om till vilorum med schema uppklistrat på den bastanta dörren som tidigare varit kompakt barrikad mot intrång.

Det är många år sedan värdeförsändelser, sedelbuntar och viktiga handlingar förvarades här.

– Titta, vi har målat väggarna vita och inrett för en stunds avkoppling, säger Emelie Adriansson och visar ett utrymme med tjocka väggar och mjuka värden.

Fakta

Daglig verksamhet i kommunen

Är en del av insatserna inom LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Verksamheten har som mål att ge deltagaren meningsfull sysselsättning och att stödja utveckling och självkänsla. Det sker genom ett anpassat innehåll som ska främja kontakt med andra människor samt ge möjlighet att få vara en aktiv kommuninvånare.

Det finns tre basarbetsplatser; Björkdungen, Kometen, och Urshults Snickeri och hantverk. Dessutom har några personer sin dagliga verksamhet förlagd ute på olika företag i kommunen.

Björkdungen är uppdelad i fyra avdelningar. På Vipan erbjuds sysselsättning i form av monterings-och textilarbete. Deltagarna på Ärlan utför monteringsarbeten, men fokus ligger också på sinnesträning och habiliterande aktiviteter. Utegruppens deltagare arbetar med fokus på fysisk aktivitet till exempel gräsklippning, snöskottning och vedhantering. Fenix är avdelningen som arbetar med textil och montering. På Björkdungen finns också en tvättstuga där deltagare hjälper till och ansvarar för tvätt av arbetskläder från vissa verksamheter.

På Kometen i centrala Tingsryd finns en butik, en monteringsavdelning och en avdelning som arbetar med att mala papper. Pappret pressas och doppas i stearin och blir sedan till tändblock. Kometen tillverkar även smycken och arbetar också med textiltryck. På monteringsavdelningen arbetar deltagarna med diverse monteringsarbeten från lokala företag. Här erbjuds också sinnesstimulering som taktil massage. Till Kometen finns också en gårdsverksamhet kopplad där deltagarna erbjuds sysselsättning i form av djurskötsel, odling, ullbearbetning och snickeriarbeten. I butiken säljs de alster som tillverkas på dagliga verksamheterna Björkdungen, Urshults Snickeri och Hantverk och Kometen.

På Urshults Snickeri och Hantverk ges deltagarna en sysselsättning som är så industrilik som möjligt. Beställningsuppdrag på bland annat fågelholkar, biramar och prisrosetthyllor utförs åt företag och privatpersoner. Ett annat stort arbete är att stansa och paketera filterpapper till luftfuktare. Snickeriet tillverkar också egna produkter som finns till försäljning i butiken på Kometens dagverksamhet.

(Sammanfattat från tingsryd.se)

Visa mer...
Elisabeth Wembo står för dagens högläsning.
Elisabeth Wembo står för dagens högläsning.
Mattias Strand monterar plast på plats med hjälp av en tryckluftspistol.
Mattias Strand monterar plast på plats med hjälp av en tryckluftspistol.
Elisabeth Wembo och Mikael Karlsson i paketeringen på Kometen.
Foto: Per Ohlsson
Elisabeth Wembo och Mikael Karlsson i paketeringen på Kometen.
Stora stycken stearin är guld värd inom tändblocksbranschen.
Stora stycken stearin är guld värd inom tändblocksbranschen.