Hundtävling fyllde Tingsryds skogsmark

TINGSRYD Artikeln publicerades
Catarina Sjödén med hunden Bösslinges chief deltog i ungdomsmästerskapet. Däremot var matte inte helt nöjd med uppdraget eftersom Bösslinges Chief inte riktigt var i form.
Foto:Emelie Olsson
Catarina Sjödén med hunden Bösslinges chief deltog i ungdomsmästerskapet. Däremot var matte inte helt nöjd med uppdraget eftersom Bösslinges Chief inte riktigt var i form.

20 000 hektar mark runt om i kommunen uppehölls av 10 tävlingssugna jämthundar och deras ägare under söndagen. Då höll nämligen Svenska Jämthundklubbens sitt ungdomsmästerskap i Tingsryd.

Några av de tio tävlande ungdomarna hade åkt närmare 100 mil för att delta i mästerskapet som arrangeras av Svenska Jämthundsklubben i samarbete med Sydsvenska Älghundsklubben.

Christian Thunell var en av dem, han hade åkt hela vägen från Härjedalen. Betydligt kortare resväg hade Eric Hjalmarsson och hans hund Skedoms Kvista från Odensjö.

– Jag brukar inte tävla så ofta. Men det här passade rätt bra. Jag har bara fyra mil att åka, säger han.

Ungdomsmästerskapet, i år från 13 år upp till 25 år, hålls på olika håll i Sverige varje år. Förra året stod Gällivare för värdskapet och i år blev det alltså Tingsryds tur med samlingspunkt på Tingsryds Resort.

– Vi är väldigt glada över alla markägare som upplåtit sin mark till mästerskapet, säger Tommy Sjöqvist från Jämthundklubben.

Ungdomarna tilldelades varsin så kallad provruta på 2 000 hektar mark. Tillsammans med en domare gav de sig sedan ut och hundarna bedömdes efter 13 olika moment, bland annat sök, förmågan att hitta älg och lydnad.

Catarina Sjödén med Bösslinges Chief var inte helt nöjd över provresultatet.

– Nej, det blev inte riktigt bra. Han var inte i form i dag, det har aldrig hänt förut.

Under måndagen hålls det stora klubbmästerskapet som inte är begränsat till ungdomarna.

Jämthundklubben

Mästerskap för ungdomar

20 000 hektar mark i kommunen uppläts till mästerskapet.

Under gårdagen var tio ungdomar mellan 13 och 25 år med och tävlade med sina hundar.

Svenska Jämthundklubben arrangerade tillsammans med Sydsvenska Älghundklubben.

Visa mer...