Hur ska ni få invandrare att känna sig trygga?

Tingsryd Artikeln publicerades

Humaira Korashi kom till Sverige från Afghanistan för fyra år sedan. Hon brinner för jämställdhet och undrar nu vad politikerna gör för att få invandrare att bli integrerade och känna sig värdefulla.

Humaira Korashi studerar till undersköterska på Vuxenutbildningen.
Foto: Josefine Thureson
Humaira Korashi studerar till undersköterska på Vuxenutbildningen.

– Alla längtar efter att komma hem. När man är hemma vill man fixa och pyssla om hemmet, dekorera och så, säger Humaira Korashi, 23, som kom till Sverige från Afghanistan för fyra år sedan.

Invandrare som kommer till Sverige har ett behov av att känna sig hemma, snarare än hemifrån, tror hon. Då är chansen större att de känner sig delaktiga och vill bidra.

– Om man känner sig som en gäst och bara sitter utan att göra något så tycker man att det är skönt att någon annan tar hand om en, säger Humaira Korashi och berättar om uppgivenheten hos många som enbart lever på bidrag från Socialstyrelsen.

Hennes fråga till politikerna blir därför:

– Hur ska ni göra för att invandrare ska känna sig mer hemma här?

Humaria Korashi bor i Tingsryd och studerar till undersköterska på Vuxenutbildningen. Hon kommer från en familj med hög status och är van att få mycket respekt. Därför blev det nog extra påtagligt med de fördomar hon kände av här, berättar hon.

– Här kände jag mig direkt mindre värd. Det har varit svårt för mig att acceptera. Hur folk tittar på en. Det gör en stressad, säger hon men tillägger att hon mådde bättre när hon fick en större förståelse för samhället här.

Hon betonar att folk har varit snälla också. Hon berättar om damfotbollslaget i Urshult, alla fina människor hon träffade där och hur de stöttade henne när hon var nyanländ.

Att känna sig hemma kan bottna i flera saker, men sysselsättning, ansvar och respekt är avgörande, enligt Humaira Korashi. Hon tror att de som kommer hit från andra länder behöver få fler möjligheter att visa vad just de kan bidra med, då skulle de också ta mer ansvar över sitt nya hem.

– Alla har olika erfarenheter genom sin kultur. Folk kan göra massa olika saker. Sy, bygga, rita. Min mamma är jätteduktig på att baka bröd till exempel. I Afghanistan använde hon en speciell gryta, en tandoor, men sådana redskap finns inte här, berättar Humaira Korashi.

Det behövs fler yrkesutbildningar, jobbmöjligheter och ömsesidig respekt, tycker hon. Annars kan somliga hamna snett.

– De som inte känner sig som en del av samhället och möts av fördomar kan bli sura. De känner att livet är värdelöst och att de inte har något här. Några försöker skapa en identitet som gangster och hamnar på en kriminell bana. Och om en invandrare gör något fel så förstör det ryktet för alla invandrare, säger hon.

Hennes budskap är tydligt. Vi alla är lika i vår längtan efter ett hem. Fler behöver komma i sysselsättning och ta ansvar och på så sätt kan de förhoppningsvis känna sig mer hemma.

ALLA NYHETER OM VALET HITTAR DU HÄR

Tryck på bilderna för att se kommunpolitikernas svar på Humairas fråga.