Inget lämnas åt slumpen i Ruveboda

Ruveboda Artikeln publicerades

Helene Rudenfors gillar återanvändning.

– Det är helt onödigt att skicka skinnen på destruktion, säger hon.

Och så tovar hon och stickar och fixar allehanda pynt. I påsk är det öppet hus i tre dagar, hos lammbönderna som frossar i ägg.

Helene och Ulrik Rudenfors har hektiska tider bland får, lamm och höns. För sex år sedan utvidgade de verksamheten med djurhållning.
Foto: Per Ohlsson
Helene och Ulrik Rudenfors har hektiska tider bland får, lamm och höns. För sex år sedan utvidgade de verksamheten med djurhållning.

Det är hektiska tider hos Helene och Ulrik Rudenfors på Ruveboda gård mellan Linneryd och Vrångebo. Lammungarna stapplar på ostadiga ben, äggsjuka hönor kacklar i kör och nykläckta kycklingar rusar omkring under kaosliknande former.

Egentligen har det inte med påsken att göra. Inte så mycket i alla fall. Det handlar mer om den biologiska klockan.

– Det är helt enkelt tid för tackorna att föda nu. Från början av mars till slutet av april är det full aktivitet i ladugården, säger Helene Rudenfors.

– Vår ras föder mellan ett och tre lamm per tacka nu under våren. Vi har 72 tackor och kommer nog upp i 120 lamm i år, förklarar maken Ulrik Rudenfors.

De bor i Ulriks föräldrahem, med ett ståtligt härbre – en fristående visthhusbod – från 1745 på tomten. Men det var 2013, när paret Rudenfors tog över granngården, som verksamheten satte fart.

– Då hade vi plötsligt plats för höns och får. Vi åkte på utbildningsresor till andra fårägare och jag var bland annat på Öland och i Varberg och lärde mig, och så gick vi lamningskurser, berättar Helene.

– Vi valde de här djuren för att de är lagom stora och lätta att hantera. Och så betar de bra bland sly och annat och ser till så att markerna inte växer igen, säger Ulrik.

– Och så blir det fina skinn, lägger Helene till.

En tacka får stå ut med mycket när det vimlar av nyfödda och klättersugna lammungar på gården.
Foto: Per Ohlsson
En tacka får stå ut med mycket när det vimlar av nyfödda och klättersugna lammungar på gården.

Djurhållningen är ett gemensamt projekt, för de har ju andra jobb vid sidan om. Ulrik har sitt företag inom skogsnäringen med fyra anställda och Helene pendlar till arbetet på Migrationsverket i Växjö.

Tre barn mellan 9 och 16 år har de och så alla djuren – bland annat fem hundar och fyra katter.

– Såhär års är det lite mer att göra på gården. För när det är dags för lamning kan det hända saker och vi vill förstås ha koll.

Slaktsäsongen ligger ungefär ett halvår fram i tiden, men försäljningen av styckdetaljer är inte den stora biten. Även om några köttlådor med lamm sålts inför påsken.

– Vi äter en del själva, men inte jättemycket. Och faktiskt tycker många att fårkött, alltså från vuxna djur, är väl så gott. Jag kan nog hålla med, säger Helene.

– När det är dags kör vi djuren till ett ställe utanför Nybro. Vi kollade runt innan vi bestämde oss, och hittade ett seriöst gårdsslakteri i Desemåla som kändes rätt, berättar Ulrik.

Om de är lite sparsmakade när det gäller eget lamm- och fårkött, så är hela familjen Rudenfors desto gladare för hönsgårdens leveranser. Helt enkelt att kunna hämta färska ägg direkt till frukostbordet eller när det passar.

– Vi har mellan 30 och 40 höns, men det blir inte fler ägg än att det räcker till egen konsumtion och kanske lite till mina arbetskamrater, säger Helene.

Sedan förklarar Ulrik, som själv är jägare, att det gäller att ha koll från alla håll.

– Vi har hönsnät även en bit ner i marken, så att ingen kan gräva sig varken in eller ut. Men hoten kommer inte bara från räv och annat på marken. Vi har hägnat in hela vägen för att undvika luftangrepp från duvhöken också.

Nu hoppas paret Rudenfors på en mer normal sommar än den extremt torra 2018. För den tog på krafterna, för tvåbenta och fyrbenta. Men först och främst att det blir en påsk med lyckad tillökning, och med välbesökt öppet hus. För de är nya medlemmar i 122:an, sammanslutningen av småföretagare som arrangerar publika evenemang med gemensamma öppettider i nära anknytning till vägarna 120 och 122.

”Hoten kommer inte bara från räv och annat på marken. Vi har hägnat in hela vägen med tak för att undvika luftangrepp från duvhöken också”, säger Ulrik Rudenfors.
Foto: Per Ohlsson
”Hoten kommer inte bara från räv och annat på marken. Vi har hägnat in hela vägen med tak för att undvika luftangrepp från duvhöken också”, säger Ulrik Rudenfors.
Toppvy på föräldragården. Ett så kallat härbre – ett fristående förrådshus för förvaring men sommartid ofta använt som sovkammare. ”Ulriks mormors mor fick huset från 1745 i bröllopspresent, vi använder det som gäststuga”, berättar Helene Rudenfors.
Foto: Per Ohlsson
Toppvy på föräldragården. Ett så kallat härbre – ett fristående förrådshus för förvaring men sommartid ofta använt som sovkammare. ”Ulriks mormors mor fick huset från 1745 i bröllopspresent, vi använder det som gäststuga”, berättar Helene Rudenfors.
”Vi valde de här djuren för att de är lagom stora och lätta att hantera”, säger Ulrik. ”Och så blir det fina skinn”, lägger Helene till.
Foto: Per Ohlsson
”Vi valde de här djuren för att de är lagom stora och lätta att hantera”, säger Ulrik. ”Och så blir det fina skinn”, lägger Helene till.

Fakta

Planerade evenemang 2019 med 122:an Lantliv & Design

Påskrunda: 19-21 april, 11-16

Försommarrunda: 15-16 juni, 11-16

Höstrunda: 12-13 oktober, 11-16

Adventsrunda: Andra söndagen och tredje söndagen i advent, 11-16.

Nya medlemmar 2019: Fiddekulla Trädgård i Vissefjärda, Abrahams Camp i Abramshult, Sjölyckornas gårdsbutik mellan Ingelstad och Hovmantorp samt .Ruveboda gård i Ruveboda-Linneryd.

Webbsida: 122an.com

Visa mer...