Ironman ska lära kvinnor försvar

Tingsryd Artikeln publicerades

Kickboxningsklubben Ironman bjuder in till gratis självförsvarskurs. Kvinnor från tolv år och uppåt hälsas välkomna.

Anna Twisk och Maja Rudhe går i clinch med varandra och lär sig grunderna i självförsvar . 270 kvinnor samlades i Tipshallen när en kurs arrangerades i Växjö för drygt ett år sedan. Nu kommer konceptet till Tingsryd.
Foto: Per-Erik Sandebäck
Anna Twisk och Maja Rudhe går i clinch med varandra och lär sig grunderna i självförsvar . 270 kvinnor samlades i Tipshallen när en kurs arrangerades i Växjö för drygt ett år sedan. Nu kommer konceptet till Tingsryd.

I Växjö slöt närmare 300 kvinnor upp för att specialträna självförsvar. Nu kommer konceptet till Tinghallen.

– Det här har prövats på lite olika ställen. När jag bodde Göteborg så ordnade man kurser där. Frågan om vi ville göra något liknande i Tingsryd kom upp när vi hade ett dialogmöte med kommunen, berättar Tobias Ekberg, ordförande i Ironman Kickboxning i Tingsryd.

Smålandsidrotten är också med på ett hörn, liksom organisationen Defendo Alliance med effektivt och situationsanpassat självförsvar som specialitet.

Hur verkar intresset?

– Redan innan vi marknadsfört kursen har vi fått in flera anmälningar.

Hur många deltagare kan ni ta emot?

–  Vi räknar med att det går att vi har instruktörer och utrymme för 100 deltagare per pass.

Vad är det för speciellt med defendo?

– Det är en egen kampsport med fokus på självförsvar och med det bästa plockat från olika självförsvarsgrenar. Det handlar bara om försvar och vi är helt inriktade på anpassade övningar för kvinnor, som ju ofta är fysiskt mindre. Men det handlar inte bara om kraft och styrka, mycket sitter i huvudet.

Har ni någon i klubben som är specialutbildad på tekniken?

– Ja, Jörgen Ottosson är defendoinstruktör och den som leder övningarna.

Fakta

Kurs i defendoteknik

Scandinavian Defendo är ett europeiskt självförsvarsystem som har utvecklats av Jyrki Saario. Det är baserat på de mest effektiva metoderna från de olika kampsystem som han har tränat genom åren. Målet är att det ska vara enkelt och realistiskt och erbjuda effektiva självförsvarslösningar.

Självförsvarskursen i Tingsryd är gratis och arrangeras lördagen 17 februari och det finns två pass att välja mellan – 10-12 eller 13-15.

Anmälan kan göras till 17feb@ironmantingsryd.se

Visa mer...