Isen förstörd – tjuvar lämnade ”förnedrande” meddelande

Tingsryd Artikeln publicerades

Nelson Garden Arena i Tingsryd har utsatts för inbrott. Isen ska ha förstörts, en stor summa kontanter stulits och ”förnedrande meddelande” ska ha lämnats.

Under natten mot lördagen ska Tingsryds AIF:s hemmaborg, Nelson Garden Arena, utsatts för inbrott. När vaktmästarna kom till arenan på lördagsmorgonen var inte hallen i det skick som den lämnades i efter fredagskvällens match mot Timrå.

– De märkte först att isen var saboterad. Man hade hackat stora hål på isen, ända ner till betongen. När vi blev tillkallade märkte vi också att två fönsterrutor var utplockade på kansliet, ut mot handikappsläktarna. Då hade man tagit sig in där och där var det upp- och nedvänt i de flesta rummen. Det var även uppbrutet in till kassaskåpet, säger Johan Blomster som är ordförande i Tingsryds AIF.

På kansliet hittade de även en lapp med ett meddelande till föreningen.

– De hade skrivit att vi hade förlorat mot Timrå och att nu förlorade vi även mot tjuvarna. Och så tackade de för pengarna, säger Johan Blomster.

Hur mycket pengar har de fått med sig?

– Vi går inte ut med det riktigt än. Det är en ansenlig summa pengar.

På sin hemsida har föreningen skrivit att ”detta är en attack mot Tingsryds AIF med direkt uppsåt att sabotera”.

– I och med att man har hackat sönder isen känns det inte som en vanlig stöldliga. Dessutom hade de inte rört datorer och annan teknik som finns på kansliet. Det känns inte som att några tjuvar hade ägnat sig åt att hacka sönder isen och sedan skriva en lapp och lämna på kansliet.

Att någon saboterar för föreningen ser Johan Blomster som mycket beklagligt.

– Det är väldigt tråkigt, vi kämpar med vår ekonomi varje dag. Då är det så klart tråkigt att vi får benen undansparkade ytterligare. Det är kanske inte så stora summor som det handlar om men det är ändå betydande summor. Det är klart att det är tråkigt, säger han.

A-laget spelar nästa hemmamatch på onsdag mot Oskarshamn och Johan Blomster tror inte att sabotaget ska påverka matchen. Inte heller J20:s lördagsmatch mot IF Mölndal Hockey kunde stoppas av sabotaget.

– Vaktmästarna hade lyckats laga isen innan matchen, så det är ett jättebra jobb från deras sida. Det måste vi tacka för. Sedan får vi se hur bra isen håller, det brukar aldrig vara bra att behöva lappa stora ytor och försöka få det att frysa snabbt. Det brukar inte bli så bra. Men skönt att de kan vara i gång, säger Johan Blomster.

Hur mycket påverkar det föreningen när det händer någonting sådant här?

– Det är klart att det påverkar, det är träningar som blir inställda för ungdomar. Det kunde ha varit värre om det hade varit fler barn- och ungdomsmatcher i dag. Ibland är det 3-4 matcher på en lördag. Då kan det påverkar väldigt mycket.

Det är Tingsryds kommun som äger fastigheten.

– Vi får ta en diskussion med kommunen, det är de som äger hallen. Vi måste diskutera hur man säkerställer säkerheten så att man inte kommer in i hallen så enkelt som man har gjort i det fallet, säger Johan Blomster.

Det ska inte ha funnits några brytmärken eller andra spår som avslöjar hur gärningspersonerna tog sig in i arenan.

Enligt Fredrik Bratt vid polisens pressinformation i Malmö löd lappen som tjuvarna lämnade efter sig ”Dubbelförlust. 0–3 mot Timrå och nu 0–3 mot tjuvarna. P.S tack för kaffepengarna, hälsningar jultomten”.

– Det sticker ju ut lite att lämna en sådan lapp efter ett inbrott. Det är rena dumheter, säger Fredrik Bratt.