Killar bryter mönster i sport med traditioner

Tingsryd Artikeln publicerades

Alfred Karlsson, 11, sitter säkert på hästryggen. Gottfrid Enocson, 12, har åkt med tjejkompisarna från stallet för att kliva upp i sulkyn på travbanan. Två killar som följer traditioner men bryter mönster..

Alfred Karlsson och 17-årige hästen Lasse ger sig ut på en fredagstur i skogen. Mamma Sara Karlsson, till vänster, driver ridskolan för tolfte året nu.
Foto: Per Ohlsson
Alfred Karlsson och 17-årige hästen Lasse ger sig ut på en fredagstur i skogen. Mamma Sara Karlsson, till vänster, driver ridskolan för tolfte året nu.

Alfred Karlsson kommer cyklande till ridskolan i Mårslycke. 17-årige Lasse står i stallet och väntar på att bli ryktad och rastad på stigarna längs Tiken.

– Jag brukar vara här några gånger i veckan. På fredagarna rider jag själv och ibland är jag med och leder hästen åt min lillebror Mattis, berättar Alfred.

Hästintresset har han i princip i blodet. Mamma heter Sara Karlsson och är en av kvinnorna som arrenderar stallet av Tingsryds Rid- och körklubb och driver ridskolan. Alfred följer familjetraditionerna men gör ett okonventionellt val.

– Det är tolfte året nu och vi har runt 140 uppsittningar i veckan. Ungefär fem procent av dem som rider här är killar – det är tre i Alfreds ålder och så är det några pappor också, berättar Sara.

Alfred Karlsson har några favorithästar. Lasse är en av dem.

– Jag kommer inte ihåg hur gammal jag var när jag började rida – fem, sex år kanske. Jag håller på med skytte också och så har jag simmat en del, berättar han innan det är dags att leda ut Lasse på dagens äventyr.

”Jag kommer inte riktigt ihåg hur gammal jag var när jag började rida – fem, sex år kanske”, säger Alfred Karlsson.
”Jag kommer inte riktigt ihåg hur gammal jag var när jag började rida – fem, sex år kanske”, säger Alfred Karlsson.

I en annan del av Tingsryd, på häst- och sportanläggningen, är det traveftermiddag för lovlediga ungdomar.

Gottfrid Enocson är en av tre killar som letat sig hit. Resten är tjejer.

Mamma Janna Enocson, som har eget stall med massor av kusar hemma i Asarum, erkänner att det nog är hennes fel att sonen blivit hästbiten. För även här handlar det om familjetraditioner, som bryter gängse mönster.

– Det är svårt att säga vad som är roligast – att rida eller sitta bakom i vagn och köra, säger tolvårige Gottfrid Enocson.

Han har åkt med stallkompisarna Tilde och Tuva Danielsson och respektive mammor från Blekinge för att testa en eftermiddag på travbanan. Lite ponnyskötsel, lite teori, men framför allt en stund i sulkyn ute på ovalen.

– Det är konstigt, säger mamma Janna. Det är ju nästan enbart tjejer som hänger i stallen, men när man tittar på stora hopptävlingar är det männen som dominerar.

– Hemma i ridskolan är jag ensam kille i min ålder. Det finns ett par äldre som är med och rider och hjälper till också, men annars är det bara tjejer, berättar Gottfrid.

”Hemma i ridskolan är jag ensam kille i min ålder”, berättar Gottfrid Enocson, som gör sig klar för en körtur i sulky.
Foto: Per Ohlsson
”Hemma i ridskolan är jag ensam kille i min ålder”, berättar Gottfrid Enocson, som gör sig klar för en körtur i sulky.

Annat är det inom trav, som länge varit en mansdominerad sport, men där det verkligen går mot nya tider och fler och fler kvinnor utmanar som kuskar.

– Här har nog montéridningen, eller travridning som det ju är, betytt mycket, fortsätter Janna Enocson, som själv har amatörtränarlicens som travtränare.

Och Ingela Claeson, som är samordnare på Tingsryds häst- och sportanläggning, intygar att kvinnorna är på frammarsch.

– Det är roligt att tävla på samma villkor – oavsett kön eller ålder. Faktum är att majoriteten av alla under 30 år som skaffar körlicens i dag är tjejer, säger hon.

Hon tävlar förresten själv emellanåt.

– Jo, jag har också skaffat licens, men det blir mest ponnylopp för min del.

Aktiviteterna på anläggningen har tagit fart igen.

– Vi har kommit igång och börjat bygga upp verksamheten igen, och inte minst travskolan är väldigt aktiv med 20-talet elever i olika åldrar, berättar Ingela Claeson.

Gottfrid Enocson delar sulky med ledaren Elin Lundahl och Alice Damgaard.
Foto: Per Ohlsson
Gottfrid Enocson delar sulky med ledaren Elin Lundahl och Alice Damgaard.

Fakta

29 travskolor i landet

Det finns runt 400 professionella travtränare i Sverige. Det krävs en omfattande utbildning i flera steg för att bli proffstränare. De flesta proffstränarna kör även lopp.

B-tränarna, som har kortare utbildning, är omkring 3 300 personer och de tränar sin egna och/eller närståendes hästar. Många B-tränare har även kör- och/eller ridlicens.

Lärlingar är hästskötare med licens för att köra och rida. Det finns cirka 350 lärlingar.

I ponnytravet och på travskolorna finns travsportens framtid. I dag har vi omkring 700 licensierade ponnytravkuskar och cirka 2 250 personer i alla åldrar lär sig mer om travet på någon av landets 29 travskolor.

Källa: RF och Svensk travspor

Visa mer...

Fakta

Ridsport i siffror

Sveriges näst största ungdomsidrott (7-25 år). Bara fotbollen är större baserat på LOK-stöd (RF, 2015).

Den sjätte största sporten i Sverige totalt, sett till antal aktiva (RF, 2015).

Svenska Ridsportförbundet har drygt 153 400 medlemmar. 90 procent är tjejer (2016), vilket är högst andel av samtliga Sveriges idrottsförbund (RF, 2015).

En av de största sporterna för personer med funktionsnedsättning.

Cirka 5 miljoner ridtimmar genomförs varje år på landets ridskolor (2014).

Källa: RF och Svensk travsport

Visa mer...