Länsstyrelsen bekräftar vargbesök i Tingsryd

Ryd Artikeln publicerades

Djurspillningen som hittades några kilometer nordväst om Ryd i augusti i år kom från en varg. Det har nu bekräftats av Viltskadecenter SLU.

Det var den 16 augusti i år som en jägare hittade misstänkt vargspillning på en skogsväg cirka sex kilometer nordväst om Ryd. Efter att spillningen samlats in av länsstyrelsens kvalitetssäkrare skickades den till Viltskadecenter SLU som nu har bekräftat att det faktiskt var vargen som rört sig i området.

Varghanen
Foto: Heiko,Junge
Varghanen "Snapphanen" har befunnit sig i gränslandet mellan Kronoberg och Skåne i flera år.

– Nu har vi fått bekräftat att det rör sig om vargspillning och att den kommer från en individ som sedan tidigare är känd i trakten, säger länsstyrelsens rovdjurshandläggare Elin Åkelius i ett pressmeddelande.

Hanvargen är den välkända ”Snapphanen” som hållit till i trakten kring Kronoberg och Skåne under flera år. Den har sitt ursprung i Örebro län, men har varit i södra Sverige sedan år 2012.

Enligt Elin Åkelius är det ovanligt att en varg håller sig så långt söderut under så pass lång tid.

– I de allra flesta fall då man ser varg här nere rör det sig om unga hanar som är på genomresa i jakt efter en hona att bilda familj med. Eftersom honorna sällan kommer så långt söderut brukar hanarna snart ge upp och ge sig av norrut igen.