Lära för livet – om du hittar rätt i praolotteriet

Tingsryd Artikeln publicerades

På Mekonomenverkstaden i Konga gör Louise Karlsson det hon tycker är roligast – mekar med bilar. Hos Ica-handlaren Pelle Andersson i Tingsryd fyller niondeklassarna Jack Fransson och Albin Svensson på i hyllorna och hoppas på framtida jobbmöjligheter. Tre vinnare i praotombolan.

 

Louise Karlsson har bestämt sig för fordons- och transportprogrammet i Växjö. Hon hittade själv praoplats hos Bil- och husvagnsservice AB hemma i Konga. Handledaren Dan Karlsson har många år i branschen och vet att det behövs utbildat verkstadsfolk.
Foto: Per Ohlsson
Louise Karlsson har bestämt sig för fordons- och transportprogrammet i Växjö. Hon hittade själv praoplats hos Bil- och husvagnsservice AB hemma i Konga. Handledaren Dan Karlsson har många år i branschen och vet att det behövs utbildat verkstadsfolk.

Det dräller inte av företag som tar emot niondeklassarna med öppen famn – ändå har riksdagen beslutat att två veckors prao (praktisk arbetslivsorientering) ska bli obligatorisk från och med hösten. Utmaningen handlar om att ge högstadieeleverna vettig sysselsättning.

– Vi kan ju inte sätta en outbildad tjej eller kille på reparationsjobb, samtidigt är det inte roligt för dem att städa bilar i en hel vecka, säger handledaren Dan Karlsson på Mekonomenanslutna verkstaden Bil- och husvagnsservice AB i Konga.

Men även om Louise Karlsson inte släpps vind för våg med verktyg och avancerad utrustning så gillar hon att vistas i mekarmiljön. Det var hon själv som tog kontakt med företaget och frågade om hon fick tillbringa sin praovecka här.

–  Jag bor ju själv i Konga och har varit i butiken mycket, och pappa har alltid lämnat in sin bil på verkstaden. Visst kan jag hjälpa till med vissa saker, som att kolla olja och spolarvätska och kanske byta däck. Jag har valt fordons- och transportprogrammet och ska börja på Kungsmadskolan i Växjö till hösten. När jag berättar det för andra undrar de varför – om jag har så dåliga betyg att jag inte kommer in på något annat gymnasieprogram. Jag läser matte med extra spets och betygen är bra och medel. Ja, så det handlar inte alls om det, utan att jag gör det jag alltid drömt om, förklarar hon.

Dan Karlsson, som själv varit i branschen i många år, vet hur det ser ut på golvet.

– Det är svårt att hitta kunnigt folk för anställning i dag, och tyvärr är yrket nedvärderat. Om du så är reparatör, plåtslagare eller elektriker så går det mesta ut på olika problemlösningar som har med data och elektronik att göra, säger han.

Louise Karlsson är uppvuxen med en farfar, farbror och pappa som drivit och arbetat i ett gräv- och transportföretag. Hon tänker fortsätta på den inslagna vägen.

– Jag har en del kompisar som går på fordonsprogrammet redan nu och vet att det är rätt ovanligt med tjejer – max två per klass. Men jag gillar bilar, har en egen epa-traktor hemma och förväntar mig helt enkelt att jobba med precis det här, säger hon.

Två av hennes klasskompisar, Jack Fransson och Albin Svensson, tillhör också vinnarna i praolotteriet. Vi hittar dem bland hyllorna på Ica Supermarket i Tingsryd.

Båda berättar att de ”frågade lite snällt” om det fanns möjlighet till en veckas praktik.

– Funkar det bra så får man kanske ett sommarjobb, säger Jack.

Och fortsätter:

– Jag funderade lite på att söka på biblioteket också, men så blev det napp här. Jag tycker det är roligt. Man får göra många olika saker, som att packa upp, sortera plast och göra fint i hyllorna. Ja, tiden går fort.

Albin Svensson, som precis fyllt på med dricka, tycker också att arbetsdagarna rusar iväg.

– Man jobbar på i 20 minuter och så har det gått en timme, filosoferar han.

Båda killarna har bestämt sig för att plugga i Växjö till hösten.

– Det är dags att söka sig utanför 50-skyltarna. Jag tänkte börja på Teknikum och vill gärna hålla på med grafisk design, berättar Albin.

– Jag vet inte riktigt vad jag vill utbilda mig till, så jag har sökt nv (naturvetenskapsprogrammet) eftersom det är brett, säger Jack.

Ica-handlaren Pelle Andersson brukar i regel ta emot praktikanter från gymnasiets ekonomiprogram, mer sällan praoelever från högstadiet.

– Ja, det här är faktiskt ett litet undantag, men det fungerar riktigt bra. Killarna är jätteduktiga och det finns gott om vettiga arbetsuppgifter att sätta dem på, säger han.

Sedan berättar Pelle hur han själv fick in en fot i branschen, eller rättare sagt hur han föddes in i den.

– Min son Simon är fjärde generationens Ica-handlare. Faktum är att när jag var bebis så vägdes jag på vågen i farfars butik i Belganet på gränsen mellan Blekinge och Småland.

Studie- och yrkesvägledaren Lina Hading började på Dackeskolan strax före jul.
Studie- och yrkesvägledaren Lina Hading började på Dackeskolan strax före jul. "Vi vill ju att eleverna själva ska ta kontakt med arbetsgivarna och presentera sig. Jag tipsar om att de ska lyssna med sina vänner, och många hamnar på praoplatser inom skolan”, säger hon.

Dackeskolan saknade studie- och yrkesvägledare förra terminen. Lina Hading, som är ny på posten, har en tuff uppgift med skärpta krav på yrkespraktik i åttan och nian från och med hösten 2018.

– Vi vill ju att eleverna i möjligaste mån ska ta kontakt och skaffa praktik själva. De flesta i den här kullen har också lyckats. En hel del har hamnat inom skolan, kanske genom någon gammal lärare, säger hon.

– Jag brukar tipsa om att de ska kolla med sina vänner och det är faktiskt inte många som kommit och bett om hjälp. Till hösten, när det blir tio dagars obligatorisk prao, har jag som ambition att vara mer aktiv och starta kontaktnät med exempelvis Vi Företagare. Jag tror det kommer funka.

Pelle Andersson har varit handlare i Tingsryd i elva år, men har en mycket längre och brokigare Ica-karriär bakom sig. Här med praoeleven Albin Svensson.
Foto: Per Ohlsson
Pelle Andersson har varit handlare i Tingsryd i elva år, men har en mycket längre och brokigare Ica-karriär bakom sig. Här med praoeleven Albin Svensson.
Jack Fransson fyller på dricka i butikshyllorna. ”Jag tycker det är roligt. Man får göra många olika saker, som att packa upp, sortera plast och göra fint i hyllorna. Ja, tiden går fort”, säger han.
Foto: Per Ohlsson
Jack Fransson fyller på dricka i butikshyllorna. ”Jag tycker det är roligt. Man får göra många olika saker, som att packa upp, sortera plast och göra fint i hyllorna. Ja, tiden går fort”, säger han.

Prao

Tuffare krav i höst

Riksdagen har tagit beslut om obligatorisk prao (praktisk arbetslivsorientering) från och med höstterminen 2018. I grundskolan ska prao omfatta minst tio dagar sammanlagt under årskurs 8 eller 9.

De nya direktiven innebär också att utbildningskontraktet blir tydligare för gymnasieelever som går lärlingsutbildningar. I kontraktet ska det stå hur stor del av utbildningen som kommer att vara förlagd på en arbetsplats.

Motsvarande utbildningskontrakt ska också införas för lärlingsutbildningar i gymnasiesärskolan.

Lagändringarna börjar gälla 1 juli 2018. Under höstterminen 2018 gäller ändringarna för praoelever som börjar årskurs åtta i grundskolan, respektive årskurs nio i specialskolan.

Visa mer...