Lions tar eleverna till Nepal

Tingsryd Artikeln publicerades

Tre elever från Wasaskolan ska åka till Nepal och dess huvudstad Kathmandu för att praktisera på ett barnhem för funktionshindrade barn. En resa som sponsras av Lions.

– Utan stödet från Lions hade vi aldrig haft möjlighet att skicka i väg eleverna utomlands, säger Friederike Debus på Wasaskolan.

Om knappt tre veckor lämnar tre elever, från Barn- och fritidsprogrammet och en lärare, Tingsryd och Sverige för att ta sig till Kathmandu i Nepal, via en mellanlandning den i turkiska huvudstaden Ankara. Eleverna blir borta i tre veckor och planen är att de ska göra sin praktik på ett barnhem för funktionshindrade barn.

– Alla elever på Barn- och fritidsprogrammet genomför en praktik på tre veckor men det är bara dessa tre som väljer att åka utomlands, säger Ylva Svensson, mentor på utbildningen.

Att de tre ville utomlands var de på det klara med tidigt men tankarna föll inte på Nepal i första taget utan fokus låg på Afrika.

– Vi tittade på att åka till flera ställen i Afrika, bland annat till Kongo. Men eftersom det är lite oroligt där valde vi att titta på andra delar av världen och då kom vi i kontakt med Nepal, säger Karl-Magnus Shaddad som är en av eleverna som reser iväg.

Barnhemmet ligger i Nepals huvudstad Kathmandu och det tar hand om omkring tolv barn i åldrarna 3–19 år.
– I Nepal skäms man fortfarande om ens barn har en funktionsnedsättning och dessa barn lämnas ofta bort. I bland lämnas barnen på sjukhusen men även direkt på gatan. Dessa barn kommer sedan till barnhemmet och får hjälp och en bostad där, säger Friederike Debus som är internationell koordinator på Wasaskolan.

Att genomföra en praktik utomlands är inte gratis och det är främst flygresan och boendet som kostar pengar. Men skolan har fått hjälp av Lions.

– Lions har sponsrat oss med 6 000 kronor per elev och utan de pengarna hade resan aldrig blivit av. Så vi är hemskt tacksamma, säger Friederike Debus.

Från Lions sida är man bara glada att man kunna hjälpa till och hoppas att pengarna kommit till nytta för eleverna.
– Lions syfte är att främja ungdomsutbyte och vi ska värna om vänskap och fred mellan världens folk. Det tycker vi att vi gör med detta projekt, säger Ulf Olofsson från Lions.

Trots att det är några veckor kvar innan avresa börjar resfebern infinna sig.

– Det börjar kännas lite nervöst men samtidigt ska det bli spännande att få se en helt annan värld, säger Elin Larsson.

– Jag ser framemot att skapa nya kontakter och se världen, säger Karl-Magnus Shaddad.