Lugn kickstart på veckan i gamla hönseriet

Högagärde Artikeln publicerades

En och en halv timmes morgonövningar har blivit modellen för ett gäng mogna kvinnor.

De kommer från Urshult, Konga, Jät, Hunnamåla och andra byar varje måndag för att få en behaglig inledning på veckan.

Det gamla hönseriet fungerar utmärkt för yogaövningar. Carola Cikos Johansson har hittat hem till lugnet på landet.
Foto: Per Ohlsson
Det gamla hönseriet fungerar utmärkt för yogaövningar. Carola Cikos Johansson har hittat hem till lugnet på landet.
Carola Cikos Johansson sitter med korslagda ben framför gruppen. Några ljuslågor fladdrar på golvet och vävda yogamattor bildar en cirkel.
Foto: Per Ohlsson
Carola Cikos Johansson sitter med korslagda ben framför gruppen. Några ljuslågor fladdrar på golvet och vävda yogamattor bildar en cirkel.

Hälsovågen verkar inte avta. Carola Cikos Johansson är gymägaren som började yoga, blev biten och utbildade sig till diplomerad massör och instruktör av bara farten. Hon är också undersköterskan som en natt i hemtjänsten insåg att hon skulle satsa på fotvård.

Nu sitter Carola med korslagda ben framför måndagens morgongrupp. Vävda, färgglada väskor ligger i en cirkel och några ljuslågor fladdrar på golvet i det gamla hönseriet. Det står lugn yoga på schemat. Ändå handlar det om en sorts kickstart.

Som avslutas med mässande sång: ”Pavana pavana pavana para-paraa-pavan guru...”

– Ta nu vara på energin som flödar och stärker minnet och sinnet. Ta det med er resten av dagen, säger Carola Cikos Johansson.

I dag har fokus legat på att stärka ryggraden och olika positioner med djurnamn har passerat revy. Förra måndagen handlade mer om att rensa kroppen.

– Det är perfekt att börja veckan precis såhär. Jag är imponerad av att yogan är så variationsrik varje gång, säger Birgit Feuk från Jät medan hon rullar ihop sin yogamatta.

– Jo, jag tycker om att fortbilda mig och utvecklas, förklarar Carola.

Bland annat har hon åkt till Indien och fördjupat sig i yogakulturen.

– Jo, det stämmer, men bara en gång. Jag lever här och nu och det gäller att integrera sina kunskaper i sitt land och sin hemmiljö.

Det är här, i anslutning till gården i Högagärde söder om Tingsryd, hon numera håller kurser. Ett morgonpass och ett kvällspass på måndagar. Alldeles lagom, tycker hon.

– Det är mina morföräldrars gamla gård och för tillfället har jag två grupper i veckan. Jag anpassar programmet lite efter deltagarna. Vi brukar hålla på i en och en halv timme och folk kommer från byarna runt omkring, berättar hon.

Barbro Svensson från Urshult exempelvis. Hon började gå på gruppyoga när Carola höll till inne i Tingsryd.

– Jag fick en yogamatta av min dotter för lite mer än tio år sedan, berättar Barbro.

Balans, styrka och smidighet är viktiga ingredienser, men samvaro betyder också mycket.

– Vi är nog några här som haft lite som föresats att komma igång själva också, men det är alltid lättare när någon leder övningarna.

Morgonpasset är uttalat lugnt. Inga svåra solhälsningar eller andra rörelser i den högre skolan.

– Det är ju mest folk som gått i pension som letar sig hit på morgonen, och det visade sig att några i den här gruppen hade problem med sina leder, framför allt handlederna. Ja, det innebär att jag valt bort vissa rörelser som är fysiskt ansträngande, förklarar Carola.

Själv inleder hon veckans övriga dagar med 90 minuters meditation och yoga – bara hon och stillheten ute i skogen.

Carola, varför bör vi ägna en stund åt yoga?

– För att hitta balans i kropp, själ och sinne... ja, i livet. Rörelserna stärker kroppen rent fysiskt – gör oss rörligare och smidigare och öppnar blockeringar och låter energin flöda fritt i kroppen. Det är ett sätt att hålla sig frisk och andningsövningarna påverkar oss också positivt och hjälper till att förnya cellerna. Meditationen ger oss insikt om vilka vi är.

Men var är männen?

– Vi har haft med några men inte många. Den här typen av träning verkar tilltala kvinnor. Lite konstigt är det, för de flesta gurus inom yogakulturen är ju män och övningarna kan vara väldigt fysiska.

Du är även yogamassör, vilket innebär..?

– Det handlar om helhetstänk och är en djupgående massageform. Jag behandlar hela kroppen oavsett var problemen finns. Har du ont i ryggen så behöver inte problemet komma just därifrån, utan kan lika gärna sitta i ett knä eller i nacken eller kanske fötterna. Behandlingen tar upp mot en och en halv timme och som massör använder jag mig av sesamolja för att värma upp de aktuella kroppsdelarna.

Hur började allt?

– Jag gick ut som färdig undersköterska i Växjö 1988 och jobbade ett år innan jag stack till Atlanta som au-pair. Där träffade jag min före detta man. Vissa saker inspirerade i USA, som barnpassning i anslutning till gymmen. Men det var kanske lite för tidigt för Tingsryd, eller var Tingsryd för litet. Så kändes det när familjen flyttade hem och jag öppnade eget gym. Jag fortsatte jobba natt inom hemtjänsten men kände att jag ville göra något annat. Det var ju ont om fotvårdare, det visste jag. Och under ett arbetspass gick det plötsligt upp för mig; ”Aha, det är det jag ska bli.” Jag ville göra det rejält och sökte mig till högskoleutbildningen i Göteborg, som var på heltid i ett och ett halvt år.

Hon var klar 2013 och öppnade Solrosens hälsa med praktik i en lokal i Tingsryd. I dag kan hon titulera sig diplomerad yogamassör, internationell yogainstruktör samt medicinsk fotvårdsterapeut med möjlighet att jobba inom hela EU. Carola har också sett till att bredda sin bas med ayurvedisk yogavägledning och hälsorådgivning. Nytt är också indisk huvud- och ansiktsmassage, för positiv inverkan på nervsystemet och för att motverka huvudvärk och migrän.

– Jag har haft mina yogagrupper sedan 2004. Dessutom jobbar jag på vårdcentralerna i Tingsryd och på Teleborg inne i Växjö, där vi tar hand om patienter som har fått medicinsk fotvård på remiss, och så gör jag hembesök och är på några äldreboenden. Parallellt har jag min egen klinik i ny lokal i Tingsryd. Där vill jag hjälpa alla att må bra i kropp och själ. Inklusive fötterna.

Hälsotänk från topp till tå med andra ord.

Det har varit många turer sedan Carola Cikos Johansson gick ut som färdig undersköterska. Flera år drev hon gym i Tingsryd och arbetade nätter parallellt  inom hemtjänsten i kommunen.
Foto: Per Ohlsson
Det har varit många turer sedan Carola Cikos Johansson gick ut som färdig undersköterska. Flera år drev hon gym i Tingsryd och arbetade nätter parallellt inom hemtjänsten i kommunen.
Barbro Svensson, Urshult, har hittat yogalugnet i Högagärde.
Foto: Per Ohlsson
Barbro Svensson, Urshult, har hittat yogalugnet i Högagärde.
Morgonpasset är uttalat lugnt. Inga svåra solhälsningar eller andra balansövningar i den högre skolan.
Foto: Per Ohlsson
Morgonpasset är uttalat lugnt. Inga svåra solhälsningar eller andra balansövningar i den högre skolan.