Mera mångfald i Taif-teamet

Tingsryd Artikeln publicerades

Än så länge funkar det att lira med grabbarna i Team 07 för Edit Danielsson, Tilda Bucukovska och Elsa Lorentzon. Och damhockeyn växer, så det finns hopp.

Edit Danielsson har spelet i blodet, och vill satsa på en hockeykarriär precis som pappa Andreas, storebror Algot och lillebror tage. Än så länge funkar det att lira med grabbarna i Team 07. Och damhockeyn växer, så det finns hopp.
Foto: Per Ohlsson
Edit Danielsson har spelet i blodet, och vill satsa på en hockeykarriär precis som pappa Andreas, storebror Algot och lillebror tage. Än så länge funkar det att lira med grabbarna i Team 07. Och damhockeyn växer, så det finns hopp.

Tioåringarna flänger runt på isen i Nelson Garden Arena. Hemmaföreningen ställer två lag på skridskorna – ett grönt och ett vitt – i turneringen som bär NHL-stjärnan Oliver Ekman Larssons initialer. OEL-cup samlar hockeysugna killar... och en och annan tjej.

– Jag var jätteliten när jag började åka skridsko. Pappa var ju hockeyspelare och tränar ett av ungdomslagen nu. Jag håller på med dans, gymnastik och fotboll också och jag tycker nog man slår sig mer när man håller på med andra sporter. Här har vi så mycket skydd, säger Edit Danielsson och plirar bakom gallret.

Tillsammans med klasskompisarna Tilda Bucukovska och Elsa Lorentzon i 4B i Dackeskolan har hon tränat och spelat med grabbarna i Team 07 under rätt många år nu.

– Vi brukar skifta positioner. Helst spelar jag forward men det har inte så stor betydelse, säger Tilda.

– Jag håller också på med en massa olika saker men fotboll är roligast på sommaren och ishockey på vintern. Vi var fyra tjejer förut och det finns några andra som håller på i de andra Taif-lagen. Många vill nog men det är inte så många som vågar, deklarerar Elsa.

Edit Danielsson och Elsa Lorentzon har förresten bröder som också spelar – tolvåringarna Algot respektive Hugo i Team 05 och sjuåringarna Tage respektive Olle i Team 10. Så snacka om att det blir mycket hockeysnack hemma.

I full karriär. Edit Danielsson tampas med Olofströms tioåringar.
Foto: Per Ohlsson
I full karriär. Edit Danielsson tampas med Olofströms tioåringar.

Det är förstås ett bekymmer att det inte dräller av möjligheter för spelsugna hockeytjejer. När de blir lite äldre finns inte mycket att välja på.

Troja har startat dam- och flickhockey i Ljungby, men annars saknas renodlade lag i Kronoberg.

– Men intresset växer och lagen och spelarna blir fler i Småland. Kalmar, Värnamo och Oskarshamn har nyligen startat damlag och dragit igång en serie i poolspel tillsammans med Karlskrona. Dessutom har vi samlingar med yngre tjejer om helgerna så ofta som möjligt, så att de kan känna gemenskap. Ofta är det ju enstaka flickor som kör med grabbarna i klubbarnas pojklag. Det är viktigt att de får träffas och känna gemenskap – inte bara förvisas till något eget litet omklädningsrum, säger Lisa Henriks, ordförande i damkommittén i Smålands ishockeyförbund.

Hon bor själv i Växjö, som hade damlag till 2011 då verksamheten upphörde på grund av sviktande ekonomi.

– Men nu är vi några tjejer som åker till Ljungby och spelar och tränar med Troja, som startade förra vintern. Jag tror vi hade runt 250 registrerade spelare förra säsongen och det blir fler och fler.

Killarna och tjejerna i Tingsryds Team 07 kommer från Rävemåla, Konga, Vissefjärda, Urshult, Häradsbäck, Linneryd, Lessebo och andra samhällen i närområdet. Ja, här finns till och med en yngling med rötterna i Afghanistan. Amir Hossein Jafari kom från Iran till Tingsryd för sex år sedan.

– Jag flyttade till Sverige för att få spela hockey, säger Amir och skrattar.

Ett skämt förstås, för något förhållande till spelet hade han inte när han kom hit i fyraårsåldern. Vintersport är inte det första man förknippar Iran eller Afghanistan med.

– Jag spelade innebandy förut men många klasskompisar i Dackeskolan höll på med ishockey, så jag ville också prova och började förra vintern, berättar Amir.

Storebror Ali Rzea, som går i gymnasiet på Kungsmadskolan i Växjö, är med i omklädningsrummet den här förmiddagen.

– Jag hade bara sett ishockey på tv innan vi flyttade till Sverige, men det är roligt. Familjen brukar vara här och titta, säger han.

Sedan är det dags att spänna skridskorna igen. Ny match väntar för Amir Hossein Jafari, Edit Danielsson, Tilda Bucukovska och de andra gröntröjorna. Närmast är det Olofströms tioåringar som utmanar Taif-laget.

Det vita gänget, där Elsa Lorentzon spelar i dag, får sätta sig på läktaren och heja innan det är deras tur att känna på Blekingemotstånd. Då är det Mörrum som står för motståndet.

.

Fakta

Ishockey i siffror

År 2015 fanns det 115 073 registrerade ishockeyspelare i Sverige.

13 procent av alla spelare – på ungdoms- och seniornivå – var tjejer.

År 2016 fanns det 552 föreningar med ishockey på programmet.

I Småland finns renodlade damlag i Jönköping (HV71), Ljungby (Troja), Kalmar, Oskarshamn och Värnamo. HV71 spelar i SDHL (högsta serien) och Troja i näst högsta.

Visa mer...
Tilda, Edit och Elsa – stark hockeytrio i grönt och vitt.
Tilda, Edit och Elsa – stark hockeytrio i grönt och vitt.
Amir Hossein Jafari pustar ut mellan två matcher och storebror Ali Rzea servar med snörning.
Amir Hossein Jafari pustar ut mellan två matcher och storebror Ali Rzea servar med snörning.