Miljön står i Kristinas fokus

Tingsryd Artikeln publicerades

Miljö, föreningsliv, ett fungerande va-nät och sex timmars arbetsdag står högt upp på Kristina Brovalls prioriteringslista.

Som förstanamn för Vänsterpartiet hoppas hon på ett mer jämlikt samhälle.

– Om inte kommunerna prioriterar miljön, vem ska göra det då? undrar Vänsterpartiets förstanamn Kristina Brovall.
Foto: Linnéa Petersson
– Om inte kommunerna prioriterar miljön, vem ska göra det då? undrar Vänsterpartiets förstanamn Kristina Brovall.

Del 8

Möte med politikerna

I en artikelserie på flera delar möter vi de politiker som står högst upp på partiernas listor till kommun- valet 2018. I serien får vi veta mer om politikernas bakgrund och om den politik de för.

Visa mer...

Kristina Brovall har varit engagerad i Vänsterpartiet i Tingsryd sedan mars 2017 och i dag står hon som förstanamn på deras lista inför valet. Innan dess har hon arbetat i fem år som miljöinspektör i kommunen.

– Jag tycker att det finns mycket som behöver förändras eller förbättras. Redan då var det ett lågt intresse för miljön hos politiken. Det var svårt att få gehör när jag jobbade som miljöstrateg de sista åren som jag jobbade. Det var svårt att få politiken att satsa pengar eller att ta fram ett miljöprogram, säger Kristina Brovall.

När hon slutade som tjänsteman i kommunen för uppdraget som miljöingenjör på Peab valde hon att engagera sig i politiken. Fortfarande är miljön en stor fråga för henne och hon menar att kommunen måste göra mer än vad som görs i dag.

– Om inte kommunerna prioriterar miljön, vem ska göra det då? Det finns ingen annan som kommer göra det om vi inte gör det tillsammans. Mycket av miljöarbetet, till exempel att göra en miljöplan, handlar om samhällsberedskap och att ha en beredskap för sådant som översvämningar eller värmeböljor, säger hon.

Hon tar upp kommunens nät för vatten- och avlopp som ett exempel där kommunen måste satsa för att klimatanpassa, dessutom måste utbytestakten öka. Hon pekar på en revisionsrapport som presenterades i våras. Den konstaterar att om kommunen fortsätter att byta ut nätet i samma takt som nu tar det 650 år att byta ut va-nätet. Utbytestakten är minst sagt ohållbar, menar Kristina Brovall.

– Det är många som säger att vi måste satsa på näringslivet och flera partier säger att vi måste satsa på en ny ishall, annars kommer företagarna att flytta. Men om vi inte har vatten och avlopp, då kan man vara helt säker på att flera företag packar ihop.

Kristina Brovall berättar att hon värnar strandskyddet.

– Ur ett klimatperspektiv är det helt vansinnigt att bygga nära sjöar, vi vet inte hur vattnet flyttar sig, säger hon och fortsätter:

– Vi är duktiga på att förstå att det är dumt av thailändarna att skjuta sina delfiner för de vill vi åka och titta på. Vi i Sverige tänker ofta att det inte gör någonting om man tar någon liten strand vid en sjö – det finns ju massor kvar. Varje sjö som vi har byggt ett hus vid är en förlorat sjö ur en turistsynpunkt. Vi ska vara rädda om de sjöar vi har, för framtidens skull.

Vad utmärker ditt parti?

– Miljöbitarna, sex timmars arbetsdag och att man ska fördela resurserna jämnt till de olika föreningarna är högt upp i prioriteringslistan för oss den här mandatperioden.

Vilka löften vill du ge väljarna?

– Vi kan aldrig lova att saker ska genomföras, det bestämmer man inte helt själv. Men om vi får gehör för vår politik vill vi ta fram en miljöplan, den måste vi ta fram nu. Vi vill också verka för sex timmars arbetsdag. En annan sak är att vi vill försöka dela ut föreningsbidragen jämnt till aktörerna. Kärnverksamheten måste tittas på först och vi måste få ihop vatten och avlopp. Det är alltid mycket roligare att använda investeringar till något nytt men vi måste underhålla det som vi har.

Om vänsterpartiet hade suttit i majoritet, vilket beslut hade sett annorlunda ut mandatperioden 2014-2018?

– Vi hade inte lagt ner biblioteken. Biblioteken behövs verkligen som träffpunkt i byarna och biblioteksverksamheten är en stor del i kulturen. Den behöver vara kvar. Tingsryd har väldigt bra bibliotek och bra utlåning per person jämfört med andra kommuner. När vi har så många som nyttjar biblioteken, då kan jag tycka att det är ännu dummare att lägga ner dem. Det hade varit en annan sak om folk inte gick och lånade böcker.

Vad har du för vision för Tingsryds kommun?

– Visionen måste vara att vi inte ska minska mer i befolkning utan att vi försöker hålla oss där vi är. Ändå måste man anpassa sig för att vara en landsbygdskommun. Vi kommer inte kunna erbjuda samma service som större kommuner. Vi måste samarbeta med andra kommuner, det går inte att ha ishall, simhall och tre konstgräsplaner i samma kommun. Man kommer att behöva dela med andra kommuner.

Att hon tidigare har varit tjänsteman i kommunen ser hon som en bra erfarenhet när hon nu går in i politiken. Hon menar att tjänstemän och politiker måste jobba mer tillsammans.

– Jag tror mycket på öppenhet. Man måste berätta vart man är på väg och lita på varandra. Politikerna kan inte gå ut i tidningen och halshugga tjänstemännen, då har de blivit av med förtroendet. När tjänstemännen inte litar på politikerna och politikerna inte litar på tjänstemännen, då fungerar det inte.

ALLA NYHETER OM VALET HITTAR DU HÄR