Nu bullar vi upp med semlor

Urshult Artikeln publicerades

Tidig fettisdag, som i år, ger bagaren lite magrare utdelning. Men vänta bara. Fettisdag långt in i mars, som nästa år, innebär andra bullar och goda tider för branschen.

Gunnevi Carlsson bjuder på Urshultssemlor i gott sällskap. ”Nu börjar verkliga rushen”, konstaterar hon.
Foto: Per Ohlsson
Gunnevi Carlsson bjuder på Urshultssemlor i gott sällskap. ”Nu börjar verkliga rushen”, konstaterar hon.

Det finns en alternativ sanning i den inledande textraden i visan Nu är det jul igen:

Och nu är det jul igen. Och julen varar än till påska

Vilket omgående rättas till i den därpå följande och lite förnumstiga raden:

Men det var inte sant. Och det var inte sant. För däremellan kommer fasta

Och, för att vara helt ärlig; utan fettisdagen – ingen fasta. Därmed basta.

Fettisdagen kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. I år är den stora frossadagen för alla vänner av grädd- och mandelmassafyllda bullar daterad till den 13 februari.

I Urshult bakas det för högtryck. Fröbrödet, som innehåller mycket kärnfulla ingredienser men få kolhydrater, seglar på LCHF-vågen och säljer bäst över tid. Men just nu är det fokus på helt andra och mer kaloribelastade godsaker. Locket av för en syndig sockerbomb.

– Vi började med semlor i mellandagarna och gjorde väl runt 1 500 per dag inledningsvis. Sedan har vi trappat upp och ligger på det dubbla. Själva fettisdagen levererar vi cirka 25 000 bullar, berättar Mikael Pettersson Engström.

Sedan 1991 är han delägare Urshultsbagarn, som han driver med fjärde generationens degknådare, Tobias Karlsson.

Mikael fortsätter:

– Vi har en automatisk såg som kapar locken på 20 bullar åt gången, sedan kan en person tillverka mellan 400 och 500 semlor i timmen inne i bageriet. Det känns som att semlorna bara blir populärare och när Växjöbagaren gick i konkurs fick vi förstås ännu mer att göra.

Sedan några år ser Rotaryklubben i Tingsryd till att kommunens äldreboenden får totalt närmare 1 000 Urshultssemlor levererade på fettisdagen. Vilket ytterligare bidrar till ruschen.

– Semlor, lussekatter, pepparkakor och vörtbröd är säsongsbetonade och julen och påsken är de stora högtiderna för oss, men på lite olika sätt. Folk vill ha grovt matbröd som kavring till sillen vid både jul och påsk och i viss mån också vid midsommar.

Bageriet, som grundades 1903, är lite av en framgångssaga. 1997 utsågs dåvarande ägartrion Sven-Albin och Tobias Karlsson samt Mikael Pettersson Engström till Årets företagare i Tingsryds kommun och 2017 gick branschorganisationen Sveriges bagare och konditorers utmärkelse Årets företagare till Urshultsbagarn. Företaget med drygt 40 anställda belönades, som det hette, för att man långsiktigt har utvecklat ekonomi, mål, visioner, marknadsföring, ledarskap och medarbetarskap. Omsättningen har ökat stadigt och var 2016 uppe i 55,4 miljoner.

Varje dag rullar 13 bilar med den egna dekalen iväg från fabriken vid 04.30-tiden. Företagets chaufförer levererar bröd och konditorivaror i en radie av tolv mil – till Blekinge, Skåne och runt om i Småland.

– Ska vi vara ärliga så börjar vi bli rätt trångbodda på sina håll – i packsalen, i omklädningsrum och på kontorssidan. Produktionen står bara stilla under två timmar på dygnet, mellan klockan fem och sju på morgonen, fortsätter Mikael Pettersson Engström.

Själv kliver han på nattskiftet varannan vecka och deltar i produktionen.

Hur är det när man står mitt i smeten med florsocker upp över öronen – blir du sugen och smakar själv?

– Jag utbildade mig i Växjö i mitten av 80-talet och fick min första anställning i Ryd 1986. Fortfarande kan jag tycka att en ljummen kanelbulle eller en alldeles nygjord semla är himla gott, men någon frossa blir det inte tal om.

Vad är hemligheten med just era semlor?

– Hemligheter och hemligheter, det vet jag inte. Vi gör inga konstigheter – inga wienersemlor, wraps eller varianter med Nutellafyllning. Men vi blandar lite kokt vaniljkräm i mandelmassan. Det gör vi, och det blir rätt bra.

Recept

Klassiska semlor

Ingredienser till 20 stora semlor:

14-16 dl vetemjöl special

1,5 dl socker

125 g rumsvarmt smör

50 g jäst för söta degar

2 tsk krossad kardemumma

1 st ägg

5 dl mjölk

Pensling: 2 st äggulor

1-2 msk mjölk

Fyllning: 100 g skållad mandel

inkråm från bullarna

0,6 dl mjölk

250 g mandelmassa

Garnering: 4-5 dl vispgrädde

florsocker

Gör såhär:

1. Blanda nästan allt mjölet med socker, ägg, kardemumma och lägg i en bunke eller assistent.

2. Smula jästen i en skål. Värm mjölken och smöret till 37 grader och häll över jästen så den löses upp. Blanda sedan med mjölblandningen. Arbeta degen kraftigt i cirka 10 minuter.

3. Låt jäsa under bakduk en dryg halvtimme.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 20 bitar och rulla till släta bullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.

5. Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

6. Vispa samman äggulorna med lite mjölk och pensla bullarna försiktigt med blandningen.

7. Grädda i ugnen 7–10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.

8. Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader och rosta den skållade mandeln lätt 10–15 minuter i ugnen. Låt svalna och hacka den ganska grovt.

9. Skär toppen av bullarna och gröp ur lite inkråm ur varje. Mosa inkråmet med elvisp eller i matberedare tillsammans med mjölken. Riv ner mandelmassan och arbeta till en slät smidig massa. Vänd till sist ner mandeln.

10. Spritsa fyllningen i det urgröpta hålet och spritsa grädden på så den täcker snittet och mandelfyllningen. Toppa med hatten och pudra florsocker över.

 

Visa mer...
Blivande semlor på jäsning i kylrummet, och en hantverkare, Mikael Pettersson Engström, som varit delägare i Urshultsbagarn sedan 1991.
Foto: Per Ohlsson
Blivande semlor på jäsning i kylrummet, och en hantverkare, Mikael Pettersson Engström, som varit delägare i Urshultsbagarn sedan 1991.

Fakta

Fasta, frossa och fettisdag

Fastlagen är benämningen på de tre dagar som kommer närmast före påskfastan. Fastlagen består av fastlagssöndagen (köttsöndagen) samt blåmåndagen (även fläskmåndagen och korvmåndagen) följt av fettisdagen (eller vita tisdagen). Den senare är numera synonym med gräddigt frossande.

Därefter börjar enligt kyrkoåret fastan med askonsdagen.

Påskfastan pågår i västkyrkan i 40 dagar före påsk, söndagar undantagna. Fastetidens sjunde och sista vecka (stilla veckan) avslutas med påskafton.

Fastan var viktig i medeltidens Sverige, men efter 1500-talets reformation behölls visserligen kyrkoårstiden i Svenska kyrkan. Traditionen med bokstavlig fasta praktiserades däremot inte längre.

Visa mer...
Semlans tid är nu.
Semlans tid är nu.