Ny vargattack i Älmeboda

Tingsryd Artikeln publicerades

Inte bara räven utan också vargen traskar över isen eftersom fårhagar ofta saknar stängsel mot en sjösida. Den vägen kom vargen och tog ännu en tacka i Älmebodatrakten gångna helgen.

– Vargen tog en tacka och lämnad de kvarvarande fem oskadade. Förra gången en varg slog till i samma trakt revs en tacka och 19 lämnades oskadade. Det är kanske värt att nämna det någon gång att i de här fallen dräpte vargen inte fler byten än vad den behövde, säger länsstyrelsens besiktningsman Lars Carlsson.

När vargen hade slagit till förra gången, runt den sjätte eller sjunde mars, varnade han för att det skulle hända igen i samma trakt. Det var också nästan på pricken en vecka mellan de här två vargangreppen.
– Troligen tog vargen tackan mellan den trettonde och fjortonde mars. Ägaren upptäckte dock kadavret inte förrän på fredagskvällen, säger Lars Carlsson.

Han tror att det för närvarande finns minst tre vargar i södra Sverige. Det har också kommit rapporter från Österlen, Blekinge och här i sydöstra Kronoberg.
För att skydda sin djur råder han fårägare att vidta "rovdjursavvisande åtgärder" det betyder att stängsla, även från sjösidor.

– Stängsla in 75 gånger 100 meter samt även tvärsöver. Häng på färgade plastband, stoppa ned en radio i en sopsäck med hög volym. Man kan ansöka om bidrag hos länsstyrelsen. Själv skulle jag föreslå att skogstyrelsen aktivera sina arbetslag igen bland annat för att akut hjälpa till med stängsel i drabbade områden, säger Lars Carlsson som är säker på att en varg som nosat på 4000 volt kommer att hålla sig borta från stängsel.

På länsstyrelsen finns alltså beredskap att behandla ansökan om stängselbidrag. Det rör sog om 50 kronor per löpmeter.
– Man kan också försöka få hjälp av frivilliga stängselgruppen hos Svenska Rovdjursföreningen, säger Per Ekholm där.