Annons

Ny vikingatid och draghjälp av nationalparken

Ålshult ligger intill Smålands blå skatt och alldeles i kanten av landets senaste nationalpark.
– Ja, cykelleden passerar ju här så det kommer nog att märkas, säger Quinta van Veen bakom disken på handelsboden som blivit ett kulturkafé.
Ålshult • Publicerad 21 juni 2018
Ålshults handelsbod har förvandlats till kulturkafé. Här säljs lokalt hantverk och intill ligger även en loppisbutik.
Ålshults handelsbod har förvandlats till kulturkafé. Här säljs lokalt hantverk och intill ligger även en loppisbutik.Foto: Per Ohlsson
Quinta van Veen ser fram mot nya vikingatider i Ålshult.
Quinta van Veen ser fram mot nya vikingatider i Ålshult.Foto: Per Ohlsson

Vill ni ha en lugn och alldeles vanlig helg, trots att det står midsommar stämplat i almanackan?

Quinta van Veen hotar varken med snapsvisor eller små grodor. Vilda upptåg sparar hon till vikingahelgen i Ålshult.

Annons

– Jag är ingen expert på svenskt midsommarfirande. Här kommer att rulla på som vanligt, försäkrar holländskan som öppnade kafé i handelsboden för fem år sedan.

Quinta van Veen tilldelades förresten Tingsrydsgruppens utmärkelse Guldlövet i höstas. Det kan vara värt att påminna om.

Priset delas ut vartannat år, till någon som gjort förtjänstfulla insatser inom kultur och konst i Tingsryds kommun. Juryns motivering löd:

”Quinta van Veen belönas för att med stor entusiasm och idérikedom skapat en träffpunkt där alla från när och fjärran kan mötas och ta del av konst, musik och den lokala kulturen."

– Det var egentligen min man som först snackade om att vi skulle flytta till Sverige. Han är snickare och vi hade varit mycket här och så började vi se oss om efter någonstans där vi kunde slå oss ner, berättar hon.

De hittade den gamla handelsboden i Ålshult, som då varit stängd i tio år. Första tiden sålde de glass till turister och inte mycket mer. Men utbudet och servicen har växt för varje år.

Nytt för i sommar är att kaféet serverar mat och har fått öl- och vinrättigheter. Dessutom hoppas Quinta van Veen att Sveriges 30:e nationalpark ska dra extra besökare till samlingspunkten.

– Det är kanske lite tidigt och säga vad Åsnens nationalpark innebär för oss, men det passerar ju en cykelled här och lite ströbesök kan vi kanske få.

Vikingatiden återvänder till Ålshult  för fjärde sommaren i rad.
Vikingatiden återvänder till Ålshult för fjärde sommaren i rad.Foto: Moa Palmgren

Under vikingahelgen den 20 och 21 juli lär det i alla fall bli full fart i Ålshult.

Föreningen Blekingehirden kommer för fjärde året i rad och sätter upp sina tält.

Annons

Under två dagar visar de bland annat vikingastrider.

Innan kampen börjar berättar de även historier från när det begav sig.

Besökarna kan gå in i tälten, fråga om material och levnadsvillkor. Dessutom säljs smycken i vikingastil. För de mer äventyrliga finns möjlighet att testa på att skjuta pilbåge.

Ålshult bjuder på lite av varje – en del nyheter i år men också gammal skåpmat och kanske ett och annat fynd.
Ålshult bjuder på lite av varje – en del nyheter i år men också gammal skåpmat och kanske ett och annat fynd.Foto: Per Ohlsson
Per OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons