Ordbok för rediga smålänningar

Tingsryd Artikeln publicerades

En helt egen ordbok och ett tack till en förolyckad kamrat. Det blev resultatet av en treårig studiecirkel där bygdens dialekt och bondesamhället har diskuterats.

För tre år sedan bestämde sig sex herrar ifrån trakten för att börja träffas någon gång ibland för att samtala och bara ha trevligt. Detta började dock snabbt växa till något mer.
– Vi ville ha något att bita i, något ämne att diskutera och förkovra oss i. Då föreslog Gösta Sjöstrand dialektala ord, säger Hans Billman.

En gång varannan vecka satte de sig ner tillsammans för att gå igenom sin egen vokabulär och redan publicerade listor med olika ord.
– Vi valde att utgå från de tre socknarna Tingsås, Södra Sandsjö och Backaryd. De valde vi främst för att vi ville veta om det fanns någon skillnad mellan länsgränserna, säger Hans Billman.

Han berättar att de började de testa ord på varandra och hade ingen hört ordet tidigare föll det bort. När de sedan började känna sig färdiga väcktes tanken om att publicera sina fynd, något som helt plötsligt kändes än viktigare.
– Då inträffade en olycka där en i vår grupp, Sture Svensson, gick bort. Det påskyndade vårt arbete och allt blev ett litet tack till honom, något som också står i boken.

Resultatet blev sen en egen ordbok som de säljer själva. Den har även lättats upp med lite historier och skrönor kopplade till vissa av orden.
– Historierna bara haglade så de var inte speciellt svåra att få ihop. Vi ville få med dem för att lätta upp läsningen lite och för att vi tyckte det passade bra då några är rätt fräcka, säger Hans Billman.