Annons
PÅSK: OCH SÅ ETT GLAS VIN

På smakfull kvalitetsjakt

Pamela Carlstedt har varit ordförande i Munskänkarnas Tingsrydssektion sedan 2015, och vill förmedla en nykter bild av föreningen där allt kretsar kring alkoholdrycker som görs på jäst saft från vindruvor.
– Det finns förutfattade meningar om oss, men det vi håller på med är varken snobbigt eller dyrt utan bara ett trevligt intresse, säger hon.
Tingsryd • Publicerad 18 april 2019
Bodega Jose L. Ferrer, Binissalem, Mallorca. ”Det är Mallorcas största vinproducent som grundades 1931. Firman drivs än i dag som ett familjeföretag av José Luis Roses Ferrer, som är fjärde generationen”, berättar Pamela Carlstedt, som här smakar av en av produkterna tillsammans med Calle Dahlblom.
Bodega Jose L. Ferrer, Binissalem, Mallorca. ”Det är Mallorcas största vinproducent som grundades 1931. Firman drivs än i dag som ett familjeföretag av José Luis Roses Ferrer, som är fjärde generationen”, berättar Pamela Carlstedt, som här smakar av en av produkterna tillsammans med Calle Dahlblom.Foto: Tor-Björn Carlstedt

Den lokala avdelningen har drygt 50 medlemmar och det är i sig imponerande – åtminstone om man jämför med mer blygsamma systerföreningar i närområdet. Annars är det kvalitet och inte kvantitet som gäller bland äkta munskänkar.

– När man läser på och går utbildningar så öppnar sig en ny värld. Provningarna vi har blir lite av en happening. Vi ordnar sju per år och syftet är att öka kunskapen om vin, samt att verka för goda och måttfulla dryckesseder, säger Pamela Carlstedt.

Annons

– Vi har haft förmånen att prova vin i sällskap med många inspirerande föredragshållare genom åren. Nu senast var det tv-kände journalisten Håkan Larsson som var här och berättade med lite fokus på två druvor, chardonnay och syrah från sex olika platser. Det intressanta är hur de smakmässigt kan skilja sig åt beroende på var de odlats. Det var en väldigt trevlig provning – han är så kunnig och noga med att inte göra för komplicerade recept när han kombinerar mat och vin.

Ska vi vara ärliga så började allt med att Pamelas man hamnade i vinbranschen, hos legopackaren Facino.

– Jo, Tor-Björn jobbade i Kristvallabrunn utanför Nybro, där de hade sin anläggning. Han gick med i Munskänkarna där och på den vägen är det, berättar hon.

– Under den kommande aprilträffen är Georgien tema. Det sägs finnas spår av vinodling som dateras 8 000 år tillbaka, kallas ofta för ”vinets vagga” det är min man och jag som håller i den provningen. Vi har läst på och förhört oss bland andra medlemmar. Det intressanta med Georgien är att de har lite andra druvor, som Saperavi, urmoder till några av dagens stora druvor (syrah). Sedan, i maj, så ska vi titta lite närmare på Barbaresco i Italien, som utsetts till årets vinort centralt av Munskänkarna.

Tor-Björn Carlstedt förbereder en uppskattad fredagsprovning med Håkan Larsson.
Tor-Björn Carlstedt förbereder en uppskattad fredagsprovning med Håkan Larsson.

Pamela Carlstedt framhåller att allt inom sektionen sker till självkostnadspris. Hon vill förmedla en nykter bild av föreningen och en verksamhet som kretsar kring att öka kunskapen om vin och andra ädla drycker.

– Du sätter nivån själv, vi har våra provningar men även ett stort utbud av kurser, det blir aldrig speciellt dyrt. Tvärt om får du möjlighet att prova exempelvis prestigechampagner på vår kurs i mousserat. Sorter som du förmodligen inte hade unnat dig annars.

– Själv har jag haft ett mat- och vinintresse länge. Jag försöker hitta maträtter som passar till vinerna vi ska prova och så kommer jag överens med restaurangköket om vad som ska serveras när vi har våra fredagsträffar. Nu i vår håller vi till på Tingsryd Resort, annars brukar vi vara på Tingsryds hotell.

Munskänkarna är en ideell förening som bildades 1958. I dag är den landets ledande organisation för vinprovning och vinutbildning med över 27 000 medlemmar på mer än 170 orter i Sverige samt på enstaka platser utomlands.

Tingsrydssektionen bildades av två eldsjälar Aina och Johnny Fohlin 2003.

Munskänk var i äldre tider en person som hade tillsyn över dryckesvanor och som avsmakade och ”skänkte” (hällde i/upp) till gäster.

Annons

Nå, hur är tillgången på bra vin i Sverige?

– Jag tycker vi kan känna oss lyckligt lottade som har Systembolaget, med ett bra sortiment och kunnig personal. Var inte rädd att fråga i butiken – det gör jag själv, säger Pamela Carlstedt.

Har du några egna favoriter i hyllorna?

– Det beror lite på tillfället. En varm sommardag kan det vara ett svalkande vitt vin. På vintern blir det gärna ett glas rött, men inte för kraftigt. Jag gillar franska viner, men även de senare uppstickarna som ofta är prisvärda – exempelvis sydafrikanska och australiska. Nya Zeeland blev förresten ett favoritland när familjen var där 2015 och besökte en del vingårdar på sydön. Deras Cloudy Bay, Sauvignon Blanc är mycket trevlig.

Champagneprovningen med Magnus Fritzell är förberedd.
Champagneprovningen med Magnus Fritzell är förberedd.Foto: Privat
Per OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons