Rektorer byter skolor med varandra

Tingsryd Artikeln publicerades

Sviktande kunskapsresultat på Dackeskolan gör att det krävs förändring. Så resonerar skolchefen Yngve Rehnström som nu förklarar att man byter plats på Dacke­skolans och Väckelsångskolans rektorer.

– När man känner att man inte kommer framåt måste man hitta på nya lösningar, säger Yngve Rehnström.
Elevernas måluppfyllelse på Dackeskolan är för låg. De senaste åren har man aktivt arbetat för att främja förbättrade studieresultat, men utan att lyckas. Nu tar man från barn- och utbildningsförvaltningens sida till nya grepp och byter ut rektorn. Robert Jonasson, som varit rektor på Dackeskolan i fyra år, flyttas till Väckelsångskolan och byter plats med nuvarande rektorn Fredrik Wärn.
Allt har gått snabbt. De båda rektorerna fick höra talas om planerna efter sportlovet och redan nästa vecka byter de plats.
– Jag och skolchefen har resonerat tillsammans. Vi har kommit överens om att det är ett bra läge att förändra det här. Betygen behöver lyftas och nu ser vi en möjlighet att byta, säger Robert Jonasson.
Hur känns det att du som rektor byts ut i det här läget?
– Självklart önskar jag att vi hade haft en måluppfyllelse som var den bästa tredjedelen i landet, men nu ser det inte ut så. Jag tycker att det här är en bra lösning, säger han.
Fredrik Wärn håller med. Han är medveten om att ett stort ansvar ligger på hans axlar när han övertar arbetet med Dackeskolans måluppfyllelse. Men rektorerna tycker själva att platsbytet är odramatiskt och vill inte att det ska få för stora proportioner.
– För oss är det här inte dramatiskt. Det är ingen ovanlighet att man byter arbetsplats och framför allt inte inom en förvaltning, säger Fredrik Wärn.
När skolpersonalen nåddes av nyheten för någon vecka sedan blev situationen orolig. De krävde ett möte med skolchefen Yngve Rehnström och ifrågasatte varför beslutet tagits utan deras vetskap.
– Vad man än gör så finns det personer som tycker att det är bra medan andra inte gör det.
Robert Jonasson blir nu rektor för både förskolan och skolans F-6, något som inte var Yngve Rehnströms plan från början.
– Men jag fick backa på den punkten. Personalen på Väckelsångskolan var väldigt tydlig med att de vill ha en rektor för hela sin verksamhet och då får det bli så, säger Yngve Rehnström.