Annons

Röstvärvaren sjunger för ett friskare liv

Det började med en älgolycka.
Många år senare leder kantor Gunilla Berglund Hagström Friskvårdskören i Södra Sandsjö församlingshem.
I läkande och förebyggande syfte – och för den rena sångglädjen.
DÅNGEBO • Publicerad 26 april 2018
Röstvärvare, hälsoprofet och sångpedagog. Gunilla Berglund Hagström har startat Friskvårdskören i Södra Sandsjö församlingshem.
Röstvärvare, hälsoprofet och sångpedagog. Gunilla Berglund Hagström har startat Friskvårdskören i Södra Sandsjö församlingshem.Foto: Per Ohlsson
Ett träd av Mats Paulson är lite av signaturmelodi för Södra Sandsjö-gruppens sångfåglar.
Ett träd av Mats Paulson är lite av signaturmelodi för Södra Sandsjö-gruppens sångfåglar.Foto: Per Ohlsson

Först är det uppvärmning. Lite enkla dansrörelser som stärker kroppshållningen samt några andnings- och balansövningar. För att finna vägen till hygglig sångröst krävs bra resonanslåda, det är ett känt faktum. Men lika viktig som den traditionella uppsjungningen är en stunds stärkande gymnastik. Åtminstone i en gul träkåk med högt i tak och magnifik utsikt över Sandsjön.

– Det handlar om att utvidga lungorna. Man mår bra mentalt om kroppen får röra på sig. Inte minst i vår stillasittande vardag. Jämfört med en vanlig kyrkokör är det mer fokus på uppvärmning av olika muskler. Målet är att höja välmående och självförtroende för att våga sjunga ut, förklarar Gunilla Berglund Hagström.

Annons

Själv har hon övervunnit mycket, exempelvis ungdomens opedagogiska särbehandling. En gång i tiden fick hon veta av sin lärare i Kalmar att hon inte kunde sjunga. Sedan utbildade hon sig till kantor, började lära andra sjunga och fick musikaliskt stipendium för vidareutbildning i Wien.

Med andra ord rätt svajiga turer på livets soloslinga – en personlig komposition stämd i moll och dur. Mer skulle komma. Vem vet vilka faror som lurar bakom nästa krök? Som i Gästrikland 2005.

– Jo, när jag bodde i Gävle och jobbade i Skutskär råkade jag ut för en olycka. Jag körde på en älg och skadade mig. Det var då jag kände behov av att göra något, i stället för att bara ligga hemma och tycka synd om mig själv. Jag efterlyste helt enkelt en friskvårdsaktivitet av just den här typen, berättar Gunilla.

Så blev det. I samlingslokalen Andrum på Brynäs samlade hon ny kraft genom sång och social gemenskap. Det var i kyrkans regi men i samarbete med bland annat AA (Anonyma alkoholister) och intresset visade sig jättestort.

– Vi var 30, kanske 40 stycken som träffades och sjöng. När maken och jag flyttade till Gotland tog jag med mig idén och startade en friskvårdskör där också, och samma sak i Gullabo när vi vände hemåt igen och jag fick ny tjänst i Torsås pastorat.

Ytterligare några år har gått och sedan november arbetar Gunilla Berglund Hagström som kantor inom Tingsryds pastorat, och det dröjde inte länge innan de första trevande dansstegen togs och allt säkrare toner steg mot taket i församlingshemmet i Dångebo.

I januari kallade hon till första körträffen med hälsofokus. Då kände sig tre tappra manade. Men sedan har det tillkommit någon ny sånglärka i princip varje gång. Eftersom Gunilla, som är kantor på omkring 50 procent, är en rätt hygglig röstvärvare så lär det nog bli fler.

Tidigare denna onsdag har hon exempelvis varit ute och haffat två kvinnor på lunchpromenad längs Sandsjövägen. Precis när de passerade församlingshemmet gick hon på offensiven, och nu framåt kvällskvisten är de på plats för att pröva sångens vingar.

– Jag är uppvuxen i byn och sjöng i kör här för kanske 25 år sedan. Förr var det skola i huset. Min bror gick här och jag minns att på den tiden bodde rektorn och läraren i lägenhet ovanpå, berättar Carin Kronholm, som slutit upp tillsammans med jobbarkompisen Mia Nilsson.

Andra deltagare kommer från Linneryd och Tingsryd. Det är en brokig skara med olika syfte och mål.

Annons

– Jag tyckte det kändes bra med rörelserna förra gången, inte minst för hjärta och lungor, säger Margareta Ljungberg, som anlänt med Tingsrydsgänget.

– Jag gillar många olika sorters musik. Jag tycker om svensk folkmusik, men även pop och schlagers. Man kan väl säga att jag är allätare och det lät spännande det här när jag fick höra talas om det, säger Ilir Gerxhaliu.

– Jag började samtidigt och var med redan första gången. Det var prästen hemma i Linneryd som tipsade oss om gruppen, berättar Sune Jonasson.

Gunilla Berglund Hagström sätter sig vid pianot och slår an tonen. Hon bjuder på en salig blandning av låtar. Allsång, psalmer och visor och plötsligt George Bakers 1970-talsdänga Paloma Blanca. En vit, spansk duva – skapad av en holländsk låtskrivare – landar lite överraskande bland sångfåglarna intill en småländsk insjö.

Men snart blir det mer hemtama takter.

– Mats Paulsons Ett träd är vår signaturmelodi, så nu vi tar den, fortsätter Gunilla.

Och så stämmer de upp i en sång om växande grönska – till människans fromma och till inspiration för pippin att pröva sina melodiska vingar i:

Jag sätter mitt vårdträd i mullen,

ger livet åter en chans...

...Ett träd till människans glädje,

Annons

för fågeln att sjunga i...”

Friskvårdskören är öppen för alla, och det blir inte bara musikaliska övningar och rytmiska rörelser. Fika och pratstund ingår också i onsdagsnöjet.

– Man behöver absolut inte vara sjuk eller ha krämpor för att vara med. Det hela är förebyggande. Frisläppandet av olika hormoner leder till glädje och livskvalitet.

Allt är mycket pedagogiskt dessutom. Det har ju sin förklaring. I barndomens Kalmar dömdes Gunilla alltså ut av en musiklärare, men hon skulle snart tysta kritikerna.

– Du kan ge dig på att läraren blev förvånad när hon kom ut till Torsås för att hälsa på en praktikant och hittade mig där som nybliven kantor, säger Gunilla och skrattar.

I dag är hon tillbaka i Torsåstrakten där allt började, och pendlar flera mil genom småländska skogar för att få sjunga om livgivande träd och för att sprida en stunds glädje.

– Egentligen är jag pensionär numera men det är ju ont om folk inom kyrkan och jag tycker fortfarande det här är himla roligt och inspirerande, så nu har jag hoppat på ett vikariat i Tingsryd.

Hälsokören fyller en viktig funktion enligt dess initiativtagare. När dagarna blir allt ljusare planerar Gunilla Berglund Hagström förresten att ge friskvårdskonceptet ytterligare en dimension.

– Sång kan lindra stress, smärta och ångest och man får dyka upp när man kan och vill. Nu, när det blir lite varmare ute, så tänkte jag att vi skulle kombinera sången med en promenad längs vår vackra sjö.

Jämfört med en vanlig kyrkokör är det mer fokus på uppvärmning av kroppens olika muskler.
Jämfört med en vanlig kyrkokör är det mer fokus på uppvärmning av kroppens olika muskler.Foto: Per Ohlsson
Annons

Per OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons