Ryd kämpar vidare i lägsta serien

Ryd Artikeln publicerades

De har följts åt. Ibland skickat spelare till varandra och till och med ställt ett gemensamt A-lag på benen under några säsonger. Nu får Ryds BK ensamt försvara de gulsvarta färgerna i division 6.

Jörgen Ingvarsson och Arne Karlsson i en lugn och grön ordförandebatalj inför fjolårets höstmöte mellan 90-åringarna. Höstmatchen på Trojavallen i Ryd slutade 2–2. På något sätt symboliskt, men var det sista mötet mellan storheterna?
Foto: Per Ohlsson
Jörgen Ingvarsson och Arne Karlsson i en lugn och grön ordförandebatalj inför fjolårets höstmöte mellan 90-åringarna. Höstmatchen på Trojavallen i Ryd slutade 2–2. På något sätt symboliskt, men var det sista mötet mellan storheterna?

Första derbyt mellan de gulsvarta antagonisterna spelades på torget i Ryd 1927 och hemmalaget vann med 23–0. Ja, ni läste rätt. I returmötet i Urshult gick det lite trögare och Sportklubben fick nöja sig med 10–1-seger.

Förra året, när båda klubbarna firade 90 år, möttes de två gånger i lägsta serien. Säsongen 2018 blir det inga derbyn i sexan.

– Det går upp och ner. Vi hade en fin period när vi var uppe i fyran, men det har också gått utför och fotbollen låg nere i Ryd under några år. Ett par säsonger körde vi ihop med Urshult. Det är förstås trist att de lagt ner nu. Idrotten betyder mycket för små orter som våra, konstaterar Arne Karlsson, som är inne på sin andra ordförandeperiod i Ryds SK.

Under fyra år på 1990-talet svingade han klubban på mötena. Nu har han varit bas för Sportklubben i två år.

– När jag växte upp var det fotboll som gällde och det fanns klubbar i byar som Fridafors, Midingsbråte och Steglehylte. Det är helt annan konkurrens i dag, säger han.

Sedan bjuder Arne Karlsson på ett litet räkneexempel.

– Det föds cirka 110 ungar per år i kommunen. Om vi bara tittar på pojklagen så bryr sig hälften av de 55 som blir kvar över huvud taget inte om fotboll. Då ska alltså de återstående, ungefär 20, räcka till att fylla på i fem, sex lag i kommunen... Eller fem, sex är det ju inte längre. Väckelsång har inga egna lag utan samarbete med Tingsryd, Linneryd och Älmeboda har slagit sig ihop och nu har Urshult i princip också försvunnit. Vi själva har inget B- eller utvecklingslag – bara ett A-lag och fem ungdomslag.

Men var har ni tjejerna?

– Det har inte riktigt räckt till för flicklag, men våra fotbollsintresserade tjejer har spelat i mixade pojklag de första åren och sedan har de gått till Urshult, som haft rena flicklag och även damlag. Men nu har det blivit sämre underlag där också och det är jättetråkigt. Men vi själva har i alla fall rejält med tjejer inom föreningen som spelar innebandy. Det är jädrans viktigt att det finns idrotter så att alla ungar som vill kan hålla igång.

Hur ser du på framtiden?

– Det är jätteviktigt i hålla ut i mindre orter. Vi skulle aldrig köpa in och betala seniorspelare för att klättra någon serie. Det som betyder något för samhället är att ha bred och bra ungdomsverksamhet. Nu har vi högstadie här i Ryd också och ungarna stannar lite längre. Sedan har vi faktiskt sett att de som far iväg till Tingsryd, Älmhult eller Olofström för att gå på gymnasium ibland skaffar nya kompisar som de lockar hit till våra lag. Vi har exempelvis haft lite folk från Olofströmshållet som spelat hos oss. Det ser inte så tokigt ut, och till hösten tänker vi försöka dra igång ett herrlag i innebandyn också.

Fotboll

Här är serieindelningen för kommunens A-lag

Division 3 sydöstra Götaland: IFK Osby, FK Älmeboda/ Linneryd, Glömminge IF, Gransholms IF, Hovmantorp GoIF, Hörvikens IF, IFK Karlshamn, Karlskrona UF, Nybro IF, Ronneby BK, Växjö United FC och Älmhults IF.

Div 4 Växjö/BFF Dam: Olofströms IF/BK Union, Hovshaga AIF , Hällaryds IF, IFK Grimslöv B , Lessebo GoIF/Hovmantorps GoIF, Listerby IK , Ronneby BK U , Rödeby AIF , Tingsryd United FC och Vederslöv/Dänningelanda IF.

Division 5 södra: Furuby IF, Häradsbäcks IF, Ingelstads IK, Konga SK, Liatorps IF/Eneryda IF, Moheda IF, Norrhults BK, Nöbbele BK, Tingsryd United FC, Vederslöv/Dänn.IF, Vislanda IF och Växjö Boys FF.

Division 6 Växjö: Araby IF, IFK Lammhult, Ormeshaga BK, Rottne IF, Ryds SK, Sandsbro AIK, Skruvs IF, Tolgs IF, Wexiö FK och Åby/Tjureda IF

Visa mer...
Ryds SK i en klassisk uppställning från 1928.
Foto: Ryds SK
Ryds SK i en klassisk uppställning från 1928.

Rivaler

Gul-svart Ryds SK-historia

Ryds Sportklubb bildades den 27 juni 1927 på initiativ av ingenjör Harald Parmfeldt.:

”Ungefär 14 dagar härefter anlände från Tingsryds AIF en inbjudan om att deltaga i ett stafettlopp, Tingsryd runt. Parmfeldt skrapade ihop sju gossar utan föregående träning, och utan förhoppning om placering reste man dit. Man hade inga tävlingsdräkter, och folk tittade. Detta stafettlag från anno 1927 såg ut så här: Håkan Skoglund 200 meter, Tore Bengtsson 200, Bertil Johansson 100, Thure Loeb 600, Eric Larsson 400, Håkan Loeb 400, Eric Allvin 200. Ledare för truppen var Harald Parmfeldt. På en av långsträckorna placerades Thure Loeb, som utan att tänka på någon speciell taktik eller planläggning av loppet från början satte full fart och sprang för glatta livet, så att han genast fick ett försprång på 25 meter. Tack vare detta försprång, som kamraterna lyckades utnyttja, kunde man hålla undan ända till sista växlingen, då Tingsryd nådde ett försprång på två meter. Sista sträckan löpte Eric Allvin, som med sin snabbhet tog in försprånget och gick förbi Tingsryd-löparen och kom i mål som segrare”. ”På vägen hem (man åkte lastbil) viftade man med pokalen.”

Kort därefter hyrdes en fotbollsplan av fröken Julia Olsson, Ryd, och där höll man till med allmän idrott och fotboll. Fotbollen gick bra redan från början och här presenteras ett fotbollslag från 1930-talet, som hade god framgång (från målvakt till vänsterytter): Folke Segerberg, Arne Lindström, Sten Nilsson, Håkan Loeb, Eric Gustavsson, Thure Loeb, Eric Allvin, Holger Johansson, Kjell Gustavsson, Nils Sandin och Torsten Malmström”

(Ryds SK:s webbsida)

Visa mer...