Annons
Belgiska vallhunden Aska springer genom skogen och börjar cirkla runt några träd. Snart markerar hon ett där det doftar granbarkborre.
Olika sätt att upptäcka, åtgärda och förebygga barkborrens angrepp är temat för Skogsdagarna på Korrö.
Korrö • Publicerad 16 mars 2019 • Uppdaterad 24 mars 2019
Belgiska vallhunden Aska och matte Annette Johansson anlitas flitigt för att tidigt upptäcka angrepp av granbarkborre.
Belgiska vallhunden Aska och matte Annette Johansson anlitas flitigt för att tidigt upptäcka angrepp av granbarkborre.Foto: Julia Viktorsson

Efter stormen Gudrun började Annette Johansson träna schäferhunden Meja att hitta granbarkborre. Sedan dess har hon fortsatt lära sina hundar att känna igen doften. Efter fjolårets omfattande angrepp är det högkonjunktur för verksamheten.

– Intresset har ökat. Normalt sett brukar de ringa i april och boka, men redan i februari började folk höra av sig, säger Annette Johansson.

Annons

När en barkborre borrar sig in i en gran sänder den doftsignaler till sina artfränder att komma och hjälpa till.

– Hundarna tränas att känna igen doftsignalerna. Olika insekter har olika signaler. Det är just den åttatandade granbarkborren de hittar, säger Annette Johansson.

Aska och hundkollegorna kan upptäcka angreppet direkt. Lite längre tid tar det för den som använder drönare i granbestånden.

Mats Gustafsson, Södra, med en drönare som använda för att hitta drabbade träd.
Mats Gustafsson, Södra, med en drönare som använda för att hitta drabbade träd.Foto: Julia Viktorsson

– Det är när de börjar skifta i färg och bli lite gulbruna. Det är inte precis när de är nyangripna utan det dröjer några veckor, säger Mats Gustafsson, skogsinspektor på Södra.

Där flyger man sedan i höstas flitigt med drönare för att kontrollera medlemmarnas skogar. Några besökare på Skogsdagarna är dock skeptiska eftersom det dröjer innan angreppen syns ovanifrån.

– Men du räddar virkesvärdet. Sedan är barkborrarna kvar i träden, de sitter under barken rätt länge, säger Mats Gustafsson.

Kerstin Ström, Skogsstyrelsen visar en barkbit som fallit av en gran som dödats av granbarkborrar.
Kerstin Ström, Skogsstyrelsen visar en barkbit som fallit av en gran som dödats av granbarkborrar.Foto: Julia Viktorsson

Kerstin Ström leder projektet Stoppa borrarna som Skogsstyrelsen driver tillsammans med länsstyrelserna och skogsbruket i södra Sverige. Hon har letat upp en barkbit som fallit av en död gran.

– När det har gått så här långt, då ska den lämnas. Granbarkborrarna har flyttat och granbarkborrarnas naturliga fiender har flyttat in.

Kerstin Ström säger att om den mesta barken sitter kvar ska träden tas ut, framför allt för att rädda virkesvärdet, men också för att en del granbarkborrar kan följa med.

När värmen kommer börjar vårens svärmning och skogsägare som vill begränsa skadorna behöver vara vaksamma. I fjol angreps 2,5 miljoner kubikmeter i södra Sverige och skadorna förväntas bli minst lika allvarliga i år.

Uppåt 700 personer förväntas till Korrö på Skogsdagarna, berättar samordnare Roger Olsson.
Uppåt 700 personer förväntas till Korrö på Skogsdagarna, berättar samordnare Roger Olsson.Foto: Julia Viktorsson

– Det är en väldigt viktigt och het fråga. Vi måste hjälpas åt att få bukt med det här, alla som är verksamma i skogen, säger Roger Olsson, Skogsstyrelsens samordnare av Skogsdagarna som förväntas locka uppåt 700 personer till Korrö fredag och lördag.

Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons