Slutspelat på Urdavallen efter 90 år

Urshult Artikeln publicerades

Urshults IF 90-årsjubilerade förra året men ställer in verksamheten 2018. Föreningen hade förra säsongen både A- och B-lag på herrsidan samt ett damlag i division 4, men lägger nu både skor och bollar på hyllan. Nu får årskamraten Ryds BK ensamt försvara de gulsvarta färgerna i division 6.

Jörgen Ingvarsson avslutade sin långa karriär i Urshults IF som ordförande. ”Nog borde det finnas underlag för fotboll här”, säger han.
Foto: Peter Ottosson
Jörgen Ingvarsson avslutade sin långa karriär i Urshults IF som ordförande. ”Nog borde det finnas underlag för fotboll här”, säger han.

I augusti förra året möttes 90-årsjubilarerna Ryds SK och Urshults IF i två heta division 6-derby. Den första på Urdavallen slutade med förkrossande 7–0-seger för Ryd. Till höstmatchen borta på Trojavallen hade Urshult rest sig ur askan och fixade 2–2. Men tyvärr visade det sig vara en sista dödsryckning.

Seriepremiären i division 6 Växjö sker tisdagen 17 april. Utan Urshults IF. För första gången på 90 år spelas det inte seniorfotboll på Urdavallen. Knappt någon annan fotboll heller.

– Jag hoppas inte det är för gott, för det finns så många människor här att det borde gå att hålla igång fotbollen, säger Jörgen Ingvarsson.

Han var ordförande från 2014 till 2017, men har varit engagerad i föreningen i ett drygt halvsekel.

– Jag cyklade ner till planen som åttaåring och spelade boll. Sedan har jag haft olika roller som ledare. När barnen var små var jag med och tränade deras lag. Jag har varit lagledare, suttit i styrelsen och de senaste fyra åren har jag varit ordförande. Men nu får det räcka. Det känns lite tråkigt efter 50 år, men så är det, konstaterar Jörgen Ingvarsson.

Urshults IF har under flera säsonger räddats av nyanlända ynglingar med bollsinne. Men när många flyktingar omplacerats och flyttat till andra kommuner så drabbar det också seniorfotbollen.

Jörgen Ingvarsson fortsätter:

– Det är svårt att locka folk till ideell verksamhet, både spelare och ledare. Vi har tagit emot de nyanlända och faktiskt även hållit igång ett B-lag för att alla ska få chans att spela. De har kommit hit från bland annat Tingsryd och Ryd. Det har varit positivt för oss alla och flera gånger har jag skjutsat hem dem på kvällarna efter träningen för att de skulle slippa stå i timmar och vänta på bussen.

Det har varit bekymmersamt förr, men på något sätt har verksamheten alltid räddats. Ett par säsonger hade de gul-svarta konkurrenterna Urshult och Ryd gemensamt representationslag och framför allt på flick- och damsidan har UIF-lagen fyllts på med tjejer från RSK.

Mörker över Urdavallen – ingen elvamannafotboll och inget seniorspel 2018.
Foto: Per Ohlsson
Mörker över Urdavallen – ingen elvamannafotboll och inget seniorspel 2018.

Sofia Almqvist har själv spelat i Urshults IF. Nu har hon två döttrar som är aktiva. Hon ingår i den nya styrelsen, med uppgift att rädda verksamheten och skaffa underlag för både dam- och herrlag 2019.

– Vi har ett pojklag i P12-serien och ett mixat lag med tjejer och killar i P10. Två ungdomslag – det är allt som återstår. Tanken var att vi skulle haft ett rent flicklag också men spelarna räckte inte till. Det innebär förresten att, Lotta, min stora tjej som är tolv, har fått byta förening och spelar inne i Tingsryd nu. Där finns gott om tjejer och killar i alla årskullar. Visst, det blir lite skjutsande, men det viktiga är att de håller på, säger Sofia Almqvist.

– Vi har fått en del tjejer från Ryd som fyllt på våra flick- och damlag. I damfyran ställde vi upp med ett niomannalag de senaste säsongerna, men det fungerade inte längre.

Hon minns bättre tider. Eller åtminstone fotbollstätare tider på en plan mycket nära.

–  När jag själv spelade i Urshult fanns det en lokal damserie med Konga, Väckelsång, Tingsryd och andra lag från närområdet. Nu är konkurrensen betydligt tuffare och fotbollen verkar ha tappat – det är massor av annan sport och så förstås datorer och annat som lockar. Tyvärr är det mycket stillasittande aktiviteter. Men vi i nya styrelsen ska göra vad vi kan för att ha elvamannaspel här i Urshult nästa säsong – både på dam- och herrsidan, lovar Sofia Almqvist.

Arne Karlsson är inne på sin andra ordförandeperiod i Ryds SK. Under fyra år på 1990-talet svingade han klubban, nu har han varit bas i två år.

– Det går upp och ner. Vi hade en fin period när vi var uppe i fyran, men det har också gått utför och fotbollen låg nere under några år. Ett par säsonger körde vi ihop med Urshult. Det är förstås trist att de lagt ner nu. Idrotten betyder mycket för små orter som våra. När jag växte upp var det fotboll som gällde och det fanns klubbar i byar som Fridafors, Midingsbråte och Steglehylte. Det är helt annan konkurrens i dag, konstaterar han.

Sedan bjuder Arne Karlsson på ett litet räkneexempel.

– Det föds cirka 110 ungar per år i kommunen. Om vi bara tittar på pojklagen så bryr sig hälften av de 55 som blir kvar över huvud taget inte om fotboll. Då ska alltså de återstående, ungefär 20, räcka till att fylla på i fem, sex lag i kommunen... Eller fem, sex är det ju inte längre. Väckelsång har inga egna lag utan samarbete med Tingsryd, Linneryd och Älmeboda har slagit sig ihop och nu har Urshult i princip också försvunnit. Vi själva har inget B- eller utvecklingslag – bara ett A-lag och fem ungdomslag.

Men var har ni tjejerna?

– Det har inte riktigt räckt till för flicklag, men våra fotbollsintresserade tjejer har spelat i mixade pojklag de första åren och sedan har de gått till Urshult, som haft rena flicklag och även damlag. Men nu har det blivit sämre underlag där också och det är jättetråkigt. Men vi själva har i alla fall rejält med tjejer inom föreningen som spelar innebandy. Det är jädrans viktigt att det finns idrotter så att alla ungar som vill kan hålla igång.

Hur ser du på framtiden?

– Det är jätteviktigt i hålla ut i mindre orter. Vi skulle aldrig köpa in och betala seniorspelare för att klättra någon serie. Det som betyder något för samhället är att ha bred och bra ungdomsverksamhet. Nu har vi högstadium här i Ryd också och ungarna stannar lite längre. Sedan har vi faktiskt sett att de som far iväg till Tingsryd, Älmhult eller Olofström för att gå på gymnasium ibland skaffar nya kompisar som de lockar hit till våra lag. Vi har exempelvis haft lite folk från Olofströmshållet som spelat hos oss. Det ser inte så troligt ut, och till hösten tänker vi försöka dra igång ett herrlag i innebandyn också.

Jörgen Ingvarsson och Arne Karlsson i en lugn och grön ordförandebatalj inför fjolårets höstmöte mellan 90-åringarna. Höstmatchen på Trojavallen i Ryd slutade 2–2. På något sätt symboliskt.
Foto: Linnéa Petersson
Jörgen Ingvarsson och Arne Karlsson i en lugn och grön ordförandebatalj inför fjolårets höstmöte mellan 90-åringarna. Höstmatchen på Trojavallen i Ryd slutade 2–2. På något sätt symboliskt.

Rivaler

Gul-svart historia

Ryds Sportklubb bildades den 27 juni 1927 på initiativ av ingenjör Harald Parmfeldt. Kort därefter hyrdes en gräsyta av fröken Julia Olsson, Ryd, och där höll man till med allmän idrott och fotboll.

Den 20 Augusti 1927 hölls ett konstituerat sammanträde på Fruktföreningens kontor i Urshult. 16 personer var närvarande och en idrottsförening bildades. Den första provisoriska fotbollsplanen anlades på en åker vid sidan om gamla kvarnen.

Första fotbollsderbyt spelades på torget i Ryd senare 1927, och UIF fick se sig besegrat med 23–0. Returmatchen spelades på en åker i Rössvik, och UIF kom undan med 1–10. Detta var den första gången som Urshults fotbollslag gjorde mål mot ett främmande lag.

1948 anmälde Urshult ett pojklag för första gången i tävlingsspel. 1951 vann pojkarna sin serie och kunde därmed ståta som föreningens första seriesegrare.

(Från Urshults IF:s webbsida)

Visa mer...

Fakta

Här är serieindelningen för kommunens A-lag

Division 3 sydöstra Götaland: IFK Osby, FK Älmeboda/ Linneryd, Glömminge IF, Gransholms IF, Hovmantorp GoIF, Hörvikens IF, IFK Karlshamn, Karlskrona UF, Nybro IF, Ronneby BK, Växjö United FC och Älmhults IF.

Div 4 Växjö/BFF Dam: Olofströms IF/BK Union, Hovshaga AIF , Hällaryds IF, IFK Grimslöv B , Lessebo GoIF/Hovmantorps GoIF, Listerby IK , Ronneby BK U , Rödeby AIF , Tingsryd United FC och Vederslöv/Dänningelanda IF.

Division 5 södra: Furuby IF, Häradsbäcks IF, Ingelstads IK, Konga SK, Liatorps IF/Eneryda IF, Moheda IF, Norrhults BK, Nöbbele BK, Tingsryd United FC, Vederslöv/Dänn.IF, Vislanda IF och Växjö Boys FF.

Division 6 Växjö: Araby IF, IFK Lammhult, Ormeshaga BK, Rottne IF, Ryds SK, Sandsbro AIK, Skruvs IF, Tolgs IF, Wexiö FK och Åby/Tjureda IF

Visa mer...