Smålandsmunkar är vi allihopa – tolv nationer vid kakbandet

Ryd Artikeln publicerades

Det är en brokig skara skiftarbetare som skickar Smålandsmunken på export. När folk på olika kontinenter slukar blå-gula donuts från Ryd har de inte en aning om att de stoppar resultatet av lyckad intergration i munnen.

Ying och Jin och donutsen – en lyckad mix. Ying Suwannee Poonsadee och Jinthana Jin Kaewmahanil har precis klivit på kvällsskiftet... och stämningen vid bandet höjs.
Foto: Per Ohlsson
Ying och Jin och donutsen – en lyckad mix. Ying Suwannee Poonsadee och Jinthana Jin Kaewmahanil har precis klivit på kvällsskiftet... och stämningen vid bandet höjs.
Donuts från Ryd på rad – färdiga för dopp och leverans.
Foto: Per Ohlsson
Donuts från Ryd på rad – färdiga för dopp och leverans.

Det är högtryck inför semestern och tre veckors produktionsstopp med allt vad det innebär. Lagren ska fyllas på, dubbla linjer går för högvarv och spottar ut 16 000 runda godsaker i timmen – 8 000 donuts och 8 000 munkar.

Skiftledaren Adnan Abdul Hussein från Iran ilar förbi med en stor degbunke på hjul. Dagpasset är snart över och kvällsbasen Arben Huseni från Kosovo är redan på plats och drar några skrönor för de som vill höra.

Adnan Abdul Hussein från Iran har jobbat elva år på Smålandsmunken och är i dag skiftledare.
Foto: Per Ohlsson
Adnan Abdul Hussein från Iran har jobbat elva år på Smålandsmunken och är i dag skiftledare.
Anders Håkansson, Martin Andersson och Arben Huseni. Coola killar i munkverkstaden.
Foto: Per Ohlsson
Anders Håkansson, Martin Andersson och Arben Huseni. Coola killar i munkverkstaden.

Sedan berättar han ett stycke absolut livssanning medan några hundra bakverk far förbi på bandet, alla dedikerade att doppas i brunt bad och döpas till chokladdonuts:

– Jo, jag hamnade i Ryd direkt när jag kom till Sverige. Det är fem år sedan nu och jag har jobbat här i fyra.

Intill står Gabi Lyra. Hon klipper upp en säck med fyllningsmassa. Det är en kvinna som inte precis hamnat här av en tillfällighet. Hon har sökt och funnit sin plats bland löv- och barrträd.

– Vi var på semester i Sverige för 25 år sedan och efter det letade vi sommarhus... och när vi hittade det blev vi kvar. Jag gillar naturen och bor på gränsen till skogen, säger hon.

De har alla sina historier vävda av drömmar och ibland desperation, av strävan och ibland slump. Livet på löpande band, en mix av fruktan och frihetslängtan garnerade med små strösselkorn av hopp.

De kommer från Kyrkhult, Olofström och självklart Ryd. Munkmakarna som strör godsaker över världen – med närmaste handlaren i byn och Förenade Arabemiraten som leveransadresser. Men sanningen är också en annan. För det handlar om en arbetsstyrka på 40 personer som samlar tolv nationaliteter plus ytterligare några som i praktiken är statslösa flyttfåglar.

Pia Lindström och Sara Lindberg har koll på logistiken. ”Sara ser till att frysen inte blir full och jag ser till så att produktionen flyter”, säger Pia.
Foto: Per Ohlsson
Pia Lindström och Sara Lindberg har koll på logistiken. ”Sara ser till att frysen inte blir full och jag ser till så att produktionen flyter”, säger Pia.

– Såhär är det, säger Pia Lindström som var med och startade hela härligheten tillsammans med sin man 1994.

Och så berättar hon:

– Man kan ha synpunkter om allt möjligt men i stället för att bara gnälla, så vill jag hellre göra så bra som möjligt av situationen. Vi kommer långt med att prata med varandra, och jag ställer ofta personliga och ibland jobbiga frågor. Det gör att jag får veta mycket om familjer och svåra saker som hänt. Jag har lärt mig massor om Syrien och Somalia och skapat en kunskapsbank.

Som sagt, allt är inte rosenrött som hallonglasyr i en småländsk kakfabrik.

– Det kan vara högt tonläge ibland, men det går över lika fort, säger Anders Håkansson, som är personalansvarig.

För att genast vittna om lojalitet och kamratskap.

– Härom veckan var det några inhyrda mekaniker på besök för att serva utrustningen. När de fick se övertidslistan, alltså folk som antecknat sig för att ställa upp och jobba extra när det var mycket att göra, så blev de imponerade. Jag hängde upp lappen ena dagen, nästa var den fulltecknad. Folk är inte rädda att arbeta, här ställer man upp. Två av de albanska killarna som jobbar här fick in en fot tack vare att deras mamma var städare.

Pia Lindström nickar igenkännande. Sedan konstaterar hon:

– Många som kommer hit har annan inställning än svenskar. ”Ska vi bara jobba åtta timmar?”, kan någon säga lite förvånat. Redan 1995 knackade det på två damer från Bosnien och Kosovo och frågade om de fick göra praktik och en är fortfarande kvar.

Elfete Resica kom till Sverige från Kosovo 1991. Via Frostavallen i Höör och Gränna hamnade hon i Ryd. Efter en avstickare till Malmö återvände hon till Ryd och fick jobb på Smålandsmunken 2001.
Foto: Per Ohlsson
Elfete Resica kom till Sverige från Kosovo 1991. Via Frostavallen i Höör och Gränna hamnade hon i Ryd. Efter en avstickare till Malmö återvände hon till Ryd och fick jobb på Smålandsmunken 2001.

Elfete Resica kom till Sverige från Kosovo 1991. Via Frostavallen och Gränna hamnade hon i Ryd. Efter en avstickare till Malmö fick hon jobb på Smålandsmunken och återvände till samhället 2001.

Thailändskorna Suwanne Poonsadee och Jin Kaewmahanil, från Ryd respektive Olofström, har hunnit med tio år tillsammans och sprider glädje bland bakverk.

Somaliern Mahad Culusow pendlar från Tingsryd och har tillhört munkkollektivet i snart ett år.

Arjan Durresi, med rötterna i Albanien, har tidigare jobbat och tolkat på asylboende.

– Jag har stora drömmar, men jag avslöjar inget. Du ska få se, säger han lite kaxigt och skrattar.

Och visst finns det plats för stora drömmar bland munkar och donuts i ett Smålandsbageri.

Tyskan Gabi Lyra hittade en sommarkåk, och blev kvar.
Foto: Per Ohlsson
Tyskan Gabi Lyra hittade en sommarkåk, och blev kvar.
Han heter Arjan Durresi och har rötterna i Albanien. Nu skickar han Smålandsmunkar på export.
Foto: Per Ohlsson
Han heter Arjan Durresi och har rötterna i Albanien. Nu skickar han Smålandsmunkar på export.
Anders Löwing, vd på Smålandsmunken.
Anders Löwing, vd på Smålandsmunken.

 

Personalansvarige Anders Håkansson vid donutslinjen.
Personalansvarige Anders Håkansson vid donutslinjen.

 

Munkar färdiga för dopp.
Munkar färdiga för dopp.
Mahad Culusow från Tingsryd är beredd att kliva på kvällsskiftet.
Foto: Per Ohlsson
Mahad Culusow från Tingsryd är beredd att kliva på kvällsskiftet.

Fakta

Smålandsmunken

Anställda: 40 personer i treskift

Tillverkning: Bageri sedan 1994

Representerade nationaliteter/nationer: Afghanistan, Bosnien, Irak, Iran, Kosovo, Kroatien, Palestina, Somalia, Sverige, Syrien, Thailand och Tyskland.

Visa mer...