Sommarjobbet blev en livsstil

Tingsryd Artikeln publicerades

Det började som ett trevligt sommarjobb på hobbybasis. 44 år senare väntar Jan-Olof Colleen på leverans av nya villavagnar och att stora turistinvasionen ska börja. Numera tar säsongen aldrig slut för campingens vd.

Gunnar Karlsson, Mats Johansson, Yvonne Johansson och Kerstin Karlsson. Ronnebybor som hittat sin plats i solen under ett parasoll på Tingsryd Resort.
Foto: Per Ohlsson
Gunnar Karlsson, Mats Johansson, Yvonne Johansson och Kerstin Karlsson. Ronnebybor som hittat sin plats i solen under ett parasoll på Tingsryd Resort.

Han utbildade sig till naprapat, men det blev inte mycket med just den karriären.

– Jag trivs här med glada, pigga och friska människor, säger Jan-Olof Colleen, vd för Tingsryd Resort.

När han var 22 år arrenderade han campingplatsen tillsammans med sin syster.

– Kommunen gick ut med en förfrågan och syrran tyckte det lät trevligt. Och det var ett lugnt och skönt sommarjobb, mer som hobbyverksamhet. Då fanns en minigolfbana, ett litet kafé och en mindre tältplats och vi hade öppet i sex veckor.

Ytterligare ett par syskon hakade på några somrar men det var Jan-Olof som brann mest för campinglivet. Han fortsatte att arrendera en allt mer sliten anläggning men 2002 fick han tillfälle att köpa loss resorten av kommunen.

– Jag började rusta upp och bygga till – nytt servicehus och restaurang och fler campingtomter och stugor. Nu har vi investerat cirka två miljoner inför varje säsong, men i år har det faktiskt blivit det dubbla, berättar han.

Bland annat rullar det in sex nya villavagnar för att ställas upp mellan ridhuset sydväst om anläggningen och sjön Tiken.

– Ja, nu är det högsäsong året om, konstaterar Jan-Olof Colleen.

Vilket innebär att tolv årsanställda driver runt en verksamhet med 75 000 gästnätter. Men visst går det att skönja tydliga besökstoppar. Under sommaren jobbar ytterligare tio säsongsanställda och vissa helger och några veckor i framför allt juli kan man räkna in 800 nattgäster.

Sommarjobbet har blivit en livsstil och det finns planer på ytterligare utvidgning söder om dagens anläggning. Campingvärden, som nu är inne på sitt 45:e år, förhandlar med kommunen.

– Många är stammisar som återvänder. Det finns tyskar som varit här i 35 år och som kommer tillbaka vid samma tid och till samma plats. Sedan tar deras barn och barnbarn över. Men vi försöker locka barnfamiljer från närområdet också med mer aktiviteter – de som har möjlighet att komma hit om helgerna. Säsongen har drygats ut och vi har helgbesök ända in i november och under vinterhalvåret är det en hel del jobbare som hyr stugor här, säger Jan-Olof Colleen.

Även pensionärerna – inte sällan i husbilar – har blivit fler. De sprider dessutom ut sig över året och bidrar också till att förlänga säsongen. Under ett parasoll sitter exempelvis fyra mogna Ronnebybor och kurar efter förmiddagsfikat.

– Vi kom hit första gången 1989 och vi har varit långliggare i tio år nu. En del stammisar har flyttat men nya generationer kommer och slår sig ner i stället, säger Yvonne Johansson.

Hon och maken Mats har inte flyttat hit ännu. I dag är de och hälsar på camping- och Blekingekompisarna Kerstin och Gunnar Karlsson.

– Det är underbar natur och nära till utflyktsmål... och nära hem också. Numera brukar vi ligga här tre månader i sträck, berättar Kerstin Karlsson.

Det är mitt i veckan och fortfarande stilla lunk på en växande semesteranläggning intill insjön Tiken. Men midsommar och semestertider närmar sig, och med det stigande puls.

Det började som ett sommarjobb och blev en sysselsättning året runt. Efter 45 år har Jan-Olof Colleen fortfarande nya planer för sin camping.
Foto: Per Ohlsson
Det började som ett sommarjobb och blev en sysselsättning året runt. Efter 45 år har Jan-Olof Colleen fortfarande nya planer för sin camping.