Stjärnspäckad film om Tingsryd har biopremiär i september

TINGSRYD Artikeln publicerades
5 bilder
Foto:JANERIK HENRIKSSON / TT

Helen Sjöholm, Nour El Refai och Torkel Petersson är bara några av stjärnorna i filmen som utspelar sig i Tingsryd. Nu är filmen färdig och har biopremiär i september.

Helen Sjöholm, Nour El Refai och Torkel Petersson är bara några av stjärnorna i filmen som utspelar sig i Tingsryd. Nu är filmen färdig och har biopremiär i september.

Tingsryd

Filmteamet med en rad kända namn, både svenska och danska, spelade in filmen i Tingsryd förra sommaren. Nu är den slutligen helt färdig.

– Mycket av det exteriöra är inspelat i Tingsryd. Bland annat var vi uppe i kyrktornet och spelade in vyer, säger Martin Larsson som står bakom regi och manus.

"Becker drivs av jakten på pengar och är kung i småländska Tingsryd. En ort där alla vet vem han är. Men lögner, hemligheter och svek håller på att förändra världen så som han känner den. För att förhindra att hans imperium går under så tvingas han att agera på ett sätt som han aldrig tidigare har gjort."

Så beskrivs filmen Becker - Kungen av Tingsryd på produktionsbolaget Anagrams hemsida. Martin Larsson, som förra året berättade om filmen i Mera Tingsryd, förklarar att han inte varit ute efter att göra Tingsryd till något rövarnäste. Filmens brutala delar med en hel del ögonbrynshöjare till trots.

– Huvudkaraktären älskar Tingsryd, säger han och förklarar att han tycker att gänget bakom filmen har lyckats göra en folklig, spännande och rolig film.

Han har en relation till Tingsryd på så vis att han alltid stannar där när han är på väg till släkten i Emmabodatrakten.

– För det första älskar jag Småland. Där finns en filmisk aura som jag inte tycker är tillräckligt utnyttjad i svensk film. Tingsryd låg nära till hands för mig, eftersom vi alltid stannar där när vi ska till släkten i Broakulla. Trots sin litenhet finns allt i Tingsryd, som näringsliv och föreningsliv, Börjes. Det var en bra ort för filmen på så sätt.

I helgen visas filmen i filmmeckat Cannes och i höst har den premiär på biografer runt om i Sverige. Martin Larsson menar att det inte är färdigt var filmen kommer att visas.

– Min förhoppning är att kunna göra en Sverigeresa. Att kunna komma även till Småland vore kul. Men jag vet inte hur det blir ännu, säger han och förklarar att det inte är helt klart exakt var filmen kommer att visas på bio.

Fakta

Produktionsinformation

Regi och manus: Martin Larsson

Fotograf: Marco Padoan

Scenograf: Lotta Wihl

Rollsättare: Lotta Forsblad

Kostymör: Cecilia Björck

Maskör: Jenny Hildrin

Produktionsledare: Göran Ehrnström

Producent: Erik Magnusson

Exekutiv producent: Gunnar Carlsson

Producerad av Anagram i samproduktion med Film i Skåne och Way Creative, i samarbete med C-More Film och SVT,

Källa: www.anagram.se

Visa mer...