Taif vill ha ytterligare 1,2 miljoner för hockeyutbildning

Tingsryd Artikeln publicerades

Tingsryds AIF vill att kommunen ska betala ut 1,2 miljoner kronor ytterligare, totalt 2,5 miljoner, för ishockeygymnasiet på Wasaskolan. Men det säger nämnden nej till - man har inte råd.

I maj 2015 tecknade kommunen ett avtal med Taif om hockeygymnasiet. Enligt det avtalet betalar kommunen ut drygt 1,5 miljoner kronor till Taif när alla 42 utbildningsplatser på hockeyutbildningen är fyllda. Men Taif har sagt upp avtalet och har gett ett förslag på ett nytt avtal. Enligt det nya avtalsförslaget skulle kommunen betala drygt 2,7 miljoner kronor i stället.

– Det är en skillnad på 1,2 miljoner kronor. Det motsvarar i princip besparingen på fyra filialbibliotek som vi gjorde i Hållbar ekonomi. Vi har inga pengar för det här. Vi har satt budgeten i fullmäktige och det här ryms inte i vår ram. Det här går inte, vi kan inte bevilja ett sådant här avtal. Det vore oansvarigt att skriva under ett avtal som skulle göra att vår budget skulle överskridas varje år. Vi sa nej i nämnden, säger bildningsnämndens ordförande Marie Sohlberg (M).

Johan Blomster är ordförande i Taif och menar att kostnadsökningen skulle kunna göra utbildningen mer attraktiv.

–Vi vill satsa mer pengar även från vår sida. Det är inte så att vi vill att kommunen ska finansiera vårt hockeygymnasium. Vi vill att både kommunen och vi ska skjuta in pengar för att göra utbildningen mer attraktiv.

Om kommunen inte går med på att betala de extra pengarna, vad ser du händer då?

– Jag ser att vi på sikt inte kommer ha ett nationellt hockeygymnasium med ett nationellt intag, utan med regionalt. Det innebär att alla våra egna killar som söker hockeygymnasiet för att de är talangfulla och duktiga, då kommer de inte att söka i Tingsryd. De kommer att söka de bästa hockeygymnasierna i landet. Då kommer vi omöjligt få dem att stanna, då flyttar de direkt. Och våra egna killar, det är ju vår framtid.

Under fredagseftermiddagen har kommunstyrelsen haft ett extrainsatt sammanträde för att diskutera frågan, trots att frågan ligger på bildningsnämndens bord. Enligt ordförande Mikael Jeansson (S) ställde sig en enig styrelse bakom nämndens beslut att inte ha någon betydande kostnadsökning för hockeygymnasiet.