Tingsryd 1609 AB köpte hästar för tre miljoner

Tingsryd Artikeln publicerades

Visserligen köpte Mats Sundin den dyraste hästen för drygt en miljon kronor. Men bolaget Tingsryd 1609 AB spenderade också friskt på stora auktionen i samband med Elitloppet.

Där såldes 100 hästar av allra bästa härstamning.
Psykologiskt det roligaste köpet den dagen var ettåringen MT Henry Thierry som kostade 510000 kronor.
– Inte förrän efter köpet såg min pappa Roland och jag att hästen hade frysmärkningen 1609! Det var häftigt, säger kusken och travtränaren Per Nordström att hästen bär en del av travbolagets namn inpräntat på halsen.

Frysmärkning är hästarna pass eller id-kort. Den kollas alltid vid tävlingar så att ingen kan fuska genom att dyka upp med fel häst. Inte bara för lekmän kan travhästar synas väldigt lika varandra.
Tingsryd 1609 AB är som bekant ett andelsbolag som nu etablerat sig på Tingsrydtravet. Per Nordström är travbanans förste professionelle travtränare som stallat in sina hästar på stallbacken.

Där står nu sex hästar, tre köptes in på auktionen nyligen. Totalt har bolaget nu handlat för drygt tre miljoner kronor: "Urvalet av hästar sker bland de 100 mest välstammade i varje årskull." Alla är ettåriga och ska förhoppningsvis ha en lysande framtid framför sig.
Den här månaden ut kan intresserade köpa aktier i bolaget. Målet är att bolaget köper totalt 17 hästar för sisådär 7,5 miljoner kronor (om alla 4600 andelar intecknas).
– Nu har vi köpt färdigt för i år. Nästa inköpsrunda gör vi nästa år, säger Per Nordström.

De sex hästarna ska stallas in på Tingsrydtravet. Ett nytt stall ska byggas på stallbacken så småningom.
Från och med den 1 augusti bor hästarna hos travkusken Håkan Danielsson i Fösingsmåla som hittills varit Tingsrydtravets ende proffstränare.
– Han kör in dem fram till november och då ska hästarna komma tillbaka hit till Tingsrydtravet.