Traditioner i trä när kulturbärarna får välja

Tingsryd Artikeln publicerades

Familjeföretaget har anor från 1920-talet. Far och dotter talar om kulturarv, svagheten för trä och vackra fasader. Duon bakom Korpalycke Fastighets AB prisades nyligen som årets företagare i kommunen, och blickar framåt utan att att tappa kontakten med det förflutna.

Bygger för bygdens bästa. Jenny Svensgård och Anders Ericsson har i dag drygt 20-talet objekt i kommunen.
Foto: Per Ohlsson
Bygger för bygdens bästa. Jenny Svensgård och Anders Ericsson har i dag drygt 20-talet objekt i kommunen.

 

Det är en ståndsmässig byggnad som Jenny Svensgård och Anders Ericsson residerar i. Korpalycke Fastighets AB har sitt kontor inrymt i den gula träkåken som familjen Englander lät uppföra i korsningen Storgatan-Kyrkgatan redan år 1853. Tingsås Sockensparbank står det på en skylt, som påminner om gamla tider. Dagens historiebärare håller diskret profil, inte mycket skvallrar om deras närvaro.

Vd Anders Ericsson föddes in i familjeföretaget. Pappa hette Eric Carlsson och startade Korpalycke Bygg för snart 100 år sedan.

– Jag började som hantlangare när jag var i tonåren. Det var i slutet av 50-talet och på alla sätt en annan tid.

Och så berättar han hur samhället såg ut innan 1960-talets byggrusch tog fart. Om kontrasterna till dagens Tingsryd – alla flerfamiljshus och villor som inte fanns och alla bostadsområden som inte ens var påtänkta. Det var långt före han själv sjösatte avknoppningen Korpalycke Fastighets AB, och överlät ansvaret för byggbolaget till sonen Kim.

Dottern Jenny, numera med efternamnet Svensgård, fasades också in i rörelsen.

– Jag var väl i 14-, 15-årsåldern när jag började sommarjobba som vaktmästare och målade staket och lukade land, berättar hon.

Långt senare, när det var dags att välja bana i livet, hamnade Jenny på institutionen för kulturvård på Göteborgs universitet. Under nästan 20 år arbetade hon sedan på bland annat länsstyrelsen i Växjö och riksantikvarieämbetet och ägnade sig åt inventeringar, byggnadsvård, bidragshanteringar och andra förvaltningsärenden.

2012, i samband med att Korpalycke Fastighets AB flyttade från kontoret ovanför Handelsbanken till den gula kulturbyggnaden med grå fönster och gavlar, återvände hon bokstavligen till fadershuset.

Men först övertalade hon Lars Ivar Nilsson på Laholms Målerikonservering att laga det målade taket och rädda de gamla tapeterna i finrummet. Egentligen var och är kyrkmålningar hans arbetsområde. Men när Jenny Svensgård lockade honom till Englanders hus i Tingsryd gjorde han ett undantag. De är nämligen gamla kollegor på Göteborgs Universitet. Han gick konservatorlinjen medan hon utbildade sig till bebyggelseantikvarie.

– Det enda som är omgjort i rummet på andra våningen är nog kakelugnen. Jag tror att det ursprungligen fanns en rörspis här, säger Jenny Svensgård.

Far och dotter har alltid uppskattat det kulturarv som många av deras byggnader står för, och flera av husen är också äldre. När Korpalycke Fastigheter har kompletterat med nya objekt har målet varit att anpassa dem till den befintliga miljön.

– Pappa Eric, som startade allt, var egentligen en trägubbe han också. Det viktiga är att det blir proportionellt när man bygger nytt eller renoverar. Att fönsterstorleken är rätt och att det blir en veranda som passar in, säger Anders Ericsson.

– Fyravåningshus längs Storgatan i Tingsryd har aldrig varit aktuellt, fyller Jenny Svensgård i.

Korpalycke Fastighets AB startades 1988 och under åren har bostadsbeståndet sakta men säkert byggt upp. Företaget har i dag drygt tjugo fastigheter som framför allt rymmer lägenheter, men även en del affärs- och kontorslokaler.

– Det gäller att ha bra folk omkring sig, och utan våra duktiga anställda hade det aldrig fungerat, säger Jenny.

Det senaste projektet handlar om att bygga om gamla socialkontoret till hyreslägenheter.

Nå, är ni miljöskadade och har korpgluggarna på helspänn när ni är ute och rör på er i landet?

– Det har aldrig varit aktuellt att skaffa fastigheter utanför centrala Tingsryd, men visst kan man njuta av fin bebyggelse, säger Anders Ericsson.

Som vad?

– Som gamla, fina stenhus i andra städer... Eller träbebyggelsen i Eksjö. Just den gör mig lyrisk, säger Jenny Svensgård.

Fakta

Bostadsbyggandet i Tingsryd

Politikerna i kommunfullmäktige är överens om att det ska byggas 100 nya bostäder innan år 2020 på platser där de kommer att behövas på lång sikt.

För att målet ska lyckas räcker det inte bara med att kommunägda Tingsrydsbostäder bygger, enligt Tingsrydsbostäders VD Peråke Janén. Även privata aktörer måste dra sitt strå till stacken och kommunens förslag är tänkt att främja även detta.

Visa mer...

Fakta

Årets företagare

Delas i Tingsryd ut av Företagarna i samarbete med Swedbank och går till en företagare som är en god ambassadör för företagandet. Fjolårets motivering:

Årets Företagare 2017 i Tingsryd kommun är Jenny Svensgård och Anders Ericsson, Korpalycke Fastighets AB, som visat att allt är möjligt även i en liten by. Med stort mod, företagsamhet och en känsla för kundens behov har de haft god ekonomisk utveckling. De skapar möjligheter för affärsverksamhet och vackra miljöer för andra människor att leva och verka i. Detta samhällsengagemang ger bränsle till vår bygd. Att inte bara skapa nytt utan att bevara kulturarvet i sin företagsamhet kräver stort fokus på att förverkliga sin egen idé och att vara en sann entreprenör.”

Tidigare mottagare av utmärkelsen (1987-2016):

Bo Köllerfors, Ryds Båtindustri AB. Torsten och Siwert Nilsson, Bröderna Nelsons Frö AB. Lars-Göran Linder, Lars-Göran Linder AB. Lars Carlsson, Lars Carlsson Trävaru AB. Urban Paulsson, Ryd-Verken AB. Jan-Åke och Lars-Erik Kjellsson, Jålek Plåt AB. Göran Johansson, Ebbemåla Gjuteri & Mek Verkstad AB. Ing-Mari Ragnarsson, Carl-Gustaf, Lars-Göran Andersson, J G Anderssons Söner AB. Sven-Olof och Bengt-Åke Rungegård, Börjes i Tingsryd AB. Paul Haglund, Konga Mekaniska Verkstad AB. Sven-Albin och Tobias Karlsson, Mikael Pettersson, Urshultsbagarn AB. Lars, Tomas och Kurt Johansson, Väckelsångs Industriplast AB. Jerry Carlqvist, Carlqvist Bil AB. Eva och Thommy Jönsson, Rosenhill Vård & Omsorg AB. Roland Johnsson, Jitech AB. Anders Löwing och Pia Lindström, Smålandsmunken AB. Thorsten Liljegren, Liljegrens Entreprenad AB. Bruno Ekström och Patrik Persson, Holtab AB. Johnny Fohlin, Fohlins Redovisningsbyrå AB. Jan-Olof Colleen, Tingsryds Camping. Roger Söderling och Pia Granstedt Söderling, Eko Reklam HB. Nils-Åke och Niclas Elheim, Hallabro Elektriska AB. Lars Karlsson, Lasses Färg AB. Glenn, Tom och Jerry Nilsson, Lindgrens Järn och Bygg. Denis Lodge, Amon AB. Tomas Alricsson och Krister Jonsson, Eurovic, Tinghockey. Mats Malmhav, Ica Supermarket Väckelsång. Mattias Rundberg, Åkes Hemchark. Sven-Olof Carlsson och Jonas Carlsson, Autoverkstaden.

Visa mer...
Anders Ericsson och Jenny Svensgård driver Korpalycke Fastighets AB och prisades nyligen som Årets företagare.
Foto: Per Ohlsson
Anders Ericsson och Jenny Svensgård driver Korpalycke Fastighets AB och prisades nyligen som Årets företagare.
 ”Det enda som är omgjort är nog kakelugnen i rummet. Jag tror att ursprungligen hade man en rörspis här”, säger Jenny Svensgård.
”Det enda som är omgjort är nog kakelugnen i rummet. Jag tror att ursprungligen hade man en rörspis här”, säger Jenny Svensgård.
”Jag började som hantlangare när jag var i tonåren. Det var i slutet av 50-talet och på alla sätt en annan tid”, konstaterar Anders Ericsson.
”Jag började som hantlangare när jag var i tonåren. Det var i slutet av 50-talet och på alla sätt en annan tid”, konstaterar Anders Ericsson.
2012, i samband med att Korpalycke Fastighets AB flyttade från kontoret ovanför Handelsbanken till den gula kulturbyggnaden med grå fönster och gavlar, återvände Jenny bokstavligen till fadershuset.
2012, i samband med att Korpalycke Fastighets AB flyttade från kontoret ovanför Handelsbanken till den gula kulturbyggnaden med grå fönster och gavlar, återvände Jenny bokstavligen till fadershuset.