Tre åtalas för brutalt rån mot 85-årig kvinna

Tingsryd Artikeln publicerades

I över en månad bedyrade alla tre häktade att de inte hade något med rånet mot en 85-årig Tingsrydskvinna att göra. Men i det sista förhöret gav de upp.
Under måndagen åtalades trion för grovt rån.

– Ingången var övervakningsbilderna från banken. Vi lyckades få personerna identifierade och kunde sedan jobba vidare, säger Eskil Norström vid Kronobergspolisen.
– Utredningen har tagit lite tid, men till slut blev de överbevisade och de berättade i det sista förhöret.
Det brutala personrånet inträffade på eftermiddagen den 4 mars på Storgatan i Tingsryd. Kvinnan tog ut pengar på Swedbank och övervakningsbilder visar att de tre åtalade höll koll på henne. När 85-åringen lämnade banken följde rånarna efter.
En nu 18-årig man har erkänt att det var han som strax därefter slog den 85-åriga kvinnan och tog hennes väska som innehöll 6 000 kronor.
En 30-årig man och en 23-årig kvinna misstänks ha hjälpt till vid rånet. Kvinnan höll vakt medan mannen hämtade en bil som de gemensamt kunde fly med.
– Gärningsmännen har samverkat vid efterföljandet och tillgreppet genom uppmaningar, råd, ögonkontakt, vakthållning och transport, konstaterar åklagare Magnus Hansson i åtalet.
18-åringen slog ett kraftigt knytnävsslag mot 85-åringens ena kind som orsakade frakturer. Kvinnan sjönk ihop men lyckades hålla fast i sin rollator och kunde själv söka hjälp hos en granne.
Den överfallna kvinnan vårdades på Växjö lasarett i två veckor för sina skador.
När polisen hade identifierat rånarna inleddes en omfattande spaningsinsats kombinerat med telefonavlyssning. De inblandade greps i en gemensam aktion den 10 maj och har sedan dess suttit häktade.
I flera förhör nekade de tre misstänkta till all inblandning. När 18-åringen plötsligt erkände i mitten av juni fick utredningen en rejäl fart framåt.
18-åringen berättade att han tog handväskan men att de andra planerade rånet. Han fick några tusenlappar för besväret och bjöds på vodka. 18-åringen visade polisen att den drabbades handväska hade gömts under en gran vid avfarten mot Kampingemåla i Tingsryds kommun.
Därefter berättade även den häktade kvinnan om sin inblandning och ställd inför faktum valde den 30-årige mannen att erkänna, men enbart medhjälp till stöld.
Rättegången hålls i Växjö tingsrätt på torsdag och åklagaren kräver att såväl 30-åringen som den häktade kvinnan skall utvisas ur landet.
18-åringen åtalas även för stöld av två elfläktar i Hensmåla. Däremot fortsätter utredningen mot honom när det gäller misstanken om ytterligare ett brutalt rån mot ett äldre par i Bjuv.