Tre män anhållna för kortbedrägeri på Preem

Tingsryd Artikeln publicerades
Uppmärksam personal på Preem i Tingsryd larmade ortens lokala polis direkt och tre misstänkta kortbedragare är nu anhållna.
Foto:Linnéa Petersson
Uppmärksam personal på Preem i Tingsryd larmade ortens lokala polis direkt och tre misstänkta kortbedragare är nu anhållna.

Polisen grep under onsdagsförmiddagen två män misstänkta för att ha tankat 1 000 liter diesel med manipulerade tankkort på Preem i Tingsryd. Senare under kvällen greps en tredje man för ett tidigare bedrägeri.

De båda först gripna männen är 34 respektive 53 år gamla.

– Båda har anhållits misstänkta för bedrägeri. Det här är tankkort som skimmats och förutom det fullbordade bedrägeriet har de gjort otaliga försök med andra kort som har misslyckats eftersom korten sannolikt varit spärrade, säger Andreas Jörnefeldt, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

– Det kommer därför även att resultera i ett antal försöksbrott.

Tankningen på Preem i Tingsryd skedde vid niotiden på onsdagsförmiddagen. Det var då som männen tankade 1 000 liter diesel i medhavda tankar som både fanns inne i 53-åringens skåpbil och på ett hyrt släp.

Personalen blev misstänksam och kontaktade Preems säkerhetsavdelning som snabbt konstaterade att tankkortet var manipulerat, skimmat. Det innebär att magnetremsan på en persons kort sedan tidigare har kopierats och lagts över på ett annat kort - men betalningen dras från den ursprungliga kortinnehavarens konto.

Personalen larmade direkt polisen i Tingsryd som tog upp jakten på de flyende bedragarna som körde riksväg 27 mot Växjö.

Skåpbilen med dieseltankarna som 53-åringen körde fick polisen stopp på i Torsjö en halvtimme efter tankningen, annars hade polisen planerat en stopplats i Bramstorp där poliser fanns.

I en följebil fanns 34-åringen som polisen stoppade vid bensinmacken i Ingelstad. I hans bil hittades flera kort.

– Den ena bilen har tagits i beslag för teknisk undersökning. Även dieseln och själva behållarna har beslagtagits medan hyrsläpet har återlämnats. Släpet hade hyrts av en av de anhållna, säger Andreas Jörnefeldt.

Under onsdagskvällen genomförde polisen husrannsakningar på en ort i Ljungby kommun.

Senare anhölls en tredje person som misstänks för ett liknande dieselköp på Preem i Tingsryd med ett skimmat kort förra fredagen. Det köpet var på drygt 10 000 kronor.

Polisen misstänker att de tre männen ingår i samma bedrägeriliga.