Trender och traditioner på Kärrasand

Kärrasand Artikeln publicerades

Markoolio i stället för mc-meeting. Stor 70-årsfest i Eddie Meduzas anda. Men framför allt kasedans och bugg sommaren lång. Kärrasand satsar på säkra kort även när man tar ut svängarna.

Både en gammal hederlig tryckare...
Foto: Lena Gunnarsson
Både en gammal hederlig tryckare...

Det står ett 20-tal dansband på Kärrasands scen i sommar. Bara ett är lokalt, och det är å andra sidan rejält lokalt med tre femtedelar av medlemmarna från Linneryd och de resterande två från Åseda respektive Växjö. Det handlar förstås om Humbles med syskonen André, Cornelia och Filip Humble tillsammans med Fredrik Trängbjörk och Dan Stenberg. De gör fjärde sommarspelningen på hemmaplan nu.

– Vi tycker det är roligt att släppa fram ett fräscht och duktigt gäng. De har ju dessutom uppmärksammats en del och gjorde nyligen succé på Nöjeskällans forum i Huskvarna, säger Daniel Gräns, nöjesprofil och delägare i Kärrasand.

Han laddar för ny utesäsong i rotundan vid Åsnens strand. Med gräddan av Sveriges dansbandselit på scenen. Lite nytt och lite gammalt – både trender och traditioner.

– Vi har gjort lite förändringar i år. En är att vi engagerat Markoolio som ersättare för mc-festivalen. Vi vill helt enkelt nå ut till en bredare publik. Eftersom tre generationer svenskar kan referera till Markoolio, så får vi väl betrakta honom som en bred artist, säger Daniel.

Och fortsätter:

– Vi firade ju Eddie Meduzas 69-årsdag förra året och i år, när han skulle ha fyllt 70 jämnt, så blir det ännu hetare party.

Sväng eller kramgoa tryckare? Det är den eviga frågan. I publikkretsar går meningarna inte sällan isär. En del tycker det spelas för få bugglåtar, andra tycker att foxtrot får stryka alldeles för mycket på foten.

– Vi har kastat om en del i programmet efter önskemål under det traditionella danslägret som Rudabuggarna är med och håller i. Det finns alltid åsikter om det ska vara mer eller mindre modernt – lite snabbare låtar eller mer åt mogenhållet. Förra året satt många och tjurade bland tälten för att det spelades fel musik. Det blir i alla fall två jättepopulära band som avrundar Smålands dansläger. På fredagen spelar Blender och på lördagen Sannex, fortsätter Daniel Gräns.

Först ut i sommar är Engdahls som bjuder upp den 1 juni. Populära Lasse Stefanz avslutar dansträffarna tre månader senare. Sedan återstår bara raggarfest med Pökers och Rövballebandet andra lördagen i september. Men det är en annan historia.

...och bugg ger stilpoäng på Kärrasand.
Foto: Lena Gunnarsson
...och bugg ger stilpoäng på Kärrasand.

 

Fakta

Dansvänligt och annat

Här är det mesta av vad sommaren har att erbjuda på Kärrasand.

JUNI

1: Trivseldans till Engdahls,

2: Lördagsdans till Blender

5: Fira in nationaldagen med Sofie Svensson & dom där + Smens Baglomma

8: Musikquiz

9: Lördagsdans till Expanders

15: Trubadurkväll

16: Eddie Meduza fyller 70 år – minnesfest

22: Midsommaraftonsdans till Skåningarna

23 Midsommardagsdans till Lövgrens

29: Trivseldans till Humbles

30: Lördagsdans till Casanovas

JULI

6: Trivseldans till Glenn-Endys

7: Lördagsdans till Black Jack

14: Markoolio på Kärrasand

20: Trivseldans till Mats Bladhs

21: Lördagsdans till Streaplers

27: Dans till Blender

28: Dans till Sannex

AUGUSTI

3: 60-talsförfest

4: 60-talsfesten med Playtones

10: Trivseldans till Donnez

11: Dans till Skåningarna

18: Pubkväll med musikquiz

24: Trivseldans till Fernandoz

25: Dans till Scotts

31: Dans till Perikles

SEPTEMBER

1: Lasse Stefanz

8: Raggarfest med Pökers och Rövballebandet

Danskvällar i regel fredagar 19-23 och lördagar 21-01.

Visa mer...