Vad är kultur för ditt parti och vilka kulturyttringar avser ditt parti att stödja framöver?

KONGA. Artikeln publicerades

Det här är artikelserien där engagerade kommuninvånare ställer sin viktigaste fråga till politikerna. Lisa Håkansson vill uppmärksamma kulturlivet i Tingsryd.

Lisa Håkansson är ansvarig för Kongas biograf och har jobbat på bibliotek i 44 år.
Foto: Josefine Thureson
Lisa Håkansson är ansvarig för Kongas biograf och har jobbat på bibliotek i 44 år.

Lisa Håkansson är en medborgare med stort engagemang för kulturen i Tingsryd. För många Kongabor är hon känd som kugghjulet bakom bion i Konga, men hon har även varit med och byggt upp Wasaskolans bibliotek en gång i tiden. Under halva sitt liv, 44 av 77 år, har hon jobbat inom biblioteksvärlden.

– Så jag vet lite vad jag pratar om när det gäller bibliotek, säger hon och skrattar.

Lisa Håkansson reagerade starkt på nedläggningen av biblioteken 2016. I september får de orter där biblioteken lades ner utlämningsställen, men ett bibliotek är mer än så tycker Lisa Håkansson.

– Bibliotek är en mötesplats. Bibliotek är inte bara att lämna ut några böcker, säger hon.

Nu undrar hon hur politikerna ser på begreppet kultur.

– Efter slakten av biblioteksfilialerna och annat som genomförts i kommunen i samband med så kallad Hållbar ekonomi, så undrar jag som gammal bibliotekarie då, vad är kultur för ditt parti?

Hon undrar även hur mycket kommunens alla olika föreningar och dess ideella krafter betyder för politikerna, och vilket stöd de kan vänta i fortsättningen. Därför blir den slutgiltiga frågan till politikerna:

– Vad är kultur för ditt parti och vilka kulturyttringar avser ditt parti att stödja framöver?

Lisa Håkansson tycker det är en intressant fråga då kultur är ett brett begrepp som alla har olika associationer till. För henne själv handlar det om utveckling, upplevelser och möten som berikar, som får folk att växa samtidigt som det ger glädje och medkänsla. Men ibland är det en känsla som är svår att sätta ord på.

– Den kontakten vi har med människor genom bion här i folkets hus har gett så otroligt mycket tillbaka, på olika sätt. Det är svårt att sätta ord på det.

Hon tycker också att det är viktigt att ta upp kulturyttringar – vilken kultur som utövas i kommunen men också föreningarna bakom samt vikten av balans mellan ideellt arbete och kommunalt stöd.

– Tack vare att vi jobbar ideellt kan vi driva biografen, som inte skulle vara möjligt annars. Vi har många bra föreningar i kommunen, säger hon och fortsätter:

– Det måste vara en balans mellan ideellt arbete och vad kommunen betalar, för annars barkar det åt skogen. Kommunen kan inte betala allt. Tvärtom så måste man få folk att jobba ideellt för annars faller allting. Men ibland räcker det inte med att bara vara ideella för man har inte ork. Föreningarna måste få ett stöd när de behöver.

DEL 5

Reportageserie

Det här är den femte delen i reportageserien där invånare i Tingsryds kommun får ställa sin viktigaste fråga till kommunpolitikerna som står överst på partiernas listor. Tidigare har frågor om Åsnens nationalpark, Tingsryds centrumkärna, kollektivtrafiken och fritiden lyfts. Den här gången handlar det om kultur- och föreningslivet.

Visa mer...