Vinnare och förlorare i Tingsryd

Tingsryd Artikeln publicerades

Socialdemokraterna blev största parti i Tingsryd. Men samtidigt är det Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Tingsrydsalternativet som enligt det preliminära resultatet kommer att bli vinnare i fråga om ökat antal mandat i kommunfullmäktige.

STOCKHOLM 20140914Röstning till riksdagsvalet i Mälarhöjdens skola.  Valkuvert läggs i valurna.Foto: Henrik Montgomery / TT / kod: 10060
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
STOCKHOLM 20140914Röstning till riksdagsvalet i Mälarhöjdens skola. Valkuvert läggs i valurna.Foto: Henrik Montgomery / TT / kod: 10060

Vad som kommer att hända när partierna i Tingsryds kommun har förhandlat fram de kommande fyra årens styre är oklart. Däremot står det klart att Socialdemokraterna är kommunens största parti. Enligt de preliminära siffrorna fick partiet 30,1 procent av de röstberättigade invånarnas röster. Därefter kom Centerpartiet med 21,7 procent av rösterna, vilket i nuläget ser ut att ge dem ett mandat mindre i kommunfullmäktige jämfört med föregående mandatperiod.

Moderaterna är de stora förlorarna och mister enligt nuvarande siffror hela två mandat i kommunfullmäktige.

Men så finns det också flera vinnare i fråga om fullmäktigemandat. I nuläget ser det nämligen ut som att Kristdemokraterna får två mandat fler än vid förra valet. Om siffrorna står sig så innebär det att de har tre mandat i kommunfullmäktige de kommande fyra åren. För Sverigedemokraternas del ser de nuvarande siffrorna ut att ge partiet 6 mandat, ett mandat mer än vid föregående val. Inflytandet för partiet kan dock komma att öka stort eftersom SD år 2014 inte lyckades fylla sina fem mandat och under mandatperioden också haft stort bortfall på fullmäktigestolarna. Också Tingsrydsalternativet ser ut att öka från ett till två mandat.

Liberalerna som ställde upp i årets kommunval, ser inte ut att ha nått någon kommunpolitisk framgång. Liksom vid förra valet får de inte något mandat i fullmäktige. Vänsterpartiet har för närvarande två fullmäktigemandat.

Nu väntar förhandling mellan partierna. Sent på valkvällen gav Centerpartiet beskedet att de inte är beredda att samarbeta med Sverigedemokraterna. Samma sak säger Socialdemokraterna. Moderaterna har tidigare sagt att det enda parti de inte är beredda att föra dialog om samarbete med är Socialdemokraterna.

Vad politikerna säger dagen efter valet kommer Smålandsposten att uppdatera med under måndagen.

ALLA NYHETER OM VALET HITTAR DU HÄR