TT-Ekonomi

Avdrag för it-hjälp allt mer populärt

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Flytthjälp, it-stöd och trädgårdstjänster utmanar hemstädningens dominans i rutbranschen. Avdragen för olika sorters tekniksupport såg under det första halvåret 2018 en tillväxt på närmare 70 procent, jämfört med samma period i fjol.(TT)

Hemstädning forsätter sopa banan med de andra ruttjänsterna som tillkommit de senaste åren.

Men över tid har städtjänsternas marknadsdominans kommit att naggas i kanten av bland annat avdrag för trädgårdsarbeten, flytthjälp och it-stöd.

Startupföretaget och tekniksupporten Tech Troopers har sedan starten 2014 växt till ett hundratal anställda i Sverige och i Norge.

Sedan rutavdraget utökades till att även omfatta teknikhjälp i hemmet har den avdragsgilla tjänsten kommit att bli allt mer efterfrågad bland bolagets 18 000 kunder.

– Vi växer verkligen och vi har sett en markant flytt från distanssupport över telefon till hjälp på plats i hemmet, säger vd Jerker Vannerus.

Avdraget rusade

Under årets första sex månader ökade utbetalningarna av rutavdragen kopplade till it-stöd med nästan 70 procent, jämfört med samma period ifjol, enligt Skatteverkets statistik.

Det är dock från låga nivåer. Men tillsammans med flytthjälpsrut, som introducerades för två år sedan, samt det breddade avdraget kring trädgårdstjänster står trion i dag för omkring 20 procent av rutmarknaden i Sverige.

Städtjänsternas andel av de totala utbetalda avdragen har samtidigt minskat, från omkring 90 procent under det första halvåret 2016 till omkring tre fjärdedelar under första halvåret 2018.

Expansionsplaner

Det växande intresset för andra hushållsnära tjänster har dock inte gått omärkt förbi bland storspelarna i branschen. Bolaget Hemfrid, med över 2 000 anställda och en omsättning på 585 miljoner kronor, titulerar sig som Sveriges största leverantör av ruttjänster. Huvuddelen av företagets affär återfinns i hemstädning, men även i ruttjänster såsom flytthjälp. Nu vill bolaget expandera ytterligare.

– Vi planerar att bredda verksamheten så att även vi kan erbjuda trädgårdsarbeten och omsorgstjänster, säger vd Maria Andersson.

Vid utgången av juli i år hade Skatteverket betalat ut nära 2,9 miljarder kronor i rutavdrag. Det kan jämföras med 2,6 miljarder under samma period i fjol.