Annons
Nyheter

Extrautdelning lyfte Telia-aktien

Telias aktie rusade uppåt på börsen sedan vd Johan Dennelind i samband med en delårsrapport presenterat ett återköpsprogram, som ger ägarna 15 miljarder kronor på tre år. Vid stängning hade kursen gått upp 8,6 procent.(TT)
Publicerad 20 april 2018

Kassan räcker trots extrautdelningen till förvärv i Norden och Baltikum, enligt vd Johan Dennelind.

””

Telias rörelseresultat stiger med sju procent, kassaflödet har stärkts av stora företagsaffärer och den negativa intäktstrenden har börjat stabiliseras, enligt bolagets rapport för årets första kvartal. I rapporten bekräftar Telia även vinstprognos för helåret samtidigt som bolaget höjer sin prognos för kassaflödet.

Annons

Resurser till förvärv

Återköpsprogrammet, som måste godkännas av ägarna på framtida stämmor, innebär i praktiken en extra utdelning till ägarna på fem miljarder kronor per år 2018-2020. Det handlar enligt Dennelind om att justera ett kapitalöverskott i Telias balansräkning, som bland annat härrör från försäljningar av aktier i Spotify, turkiska Turkcell och ryska Megafon.

””

Trots återköpen finns det kvar resurser till de förvärv Dennelind vill göra.

””

TT: Vad är det för typ av bolag ni letar efter?

””

Det handlar även om att köpa in företag som stärker Telia inom säkerhet, systemintegration och molntjänster, områden som enligt Dennelind efterfrågas av kunderna.

Från vinst till förlust

Nettoresultatet för kvartalet blev en förlust på 600 miljoner kronor, mot vinsten på sju miljarder kronor under motsvarande kvartal i fjol. Dennelind förklarar detta med stora avskrivningar och förluster från försäljningarna av mobiloperatörerna Azercell i Azerbajdjzan och Geocell i Georgien. Dessutom stärktes resultatet för ett år sedan av att Telia då tog tillbaka reserverade pengar som skulle täcka kostnader kopplade till den misstänkta muthärvan i Uzbekistan.

””

Telias reträtt från Eurasien bör enligt Dennelind vara ett avslutat kapitel under året. Det som återstår är att göra sig av med tillgångar i Kazakstan och Moldavien, som Telia äger via holdingbolaget Fintur, samt att sälja Ucell i Uzbekistan.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons