TT-Ekonomi

Fler aktiechattare kan åtalas

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Ekobrottsmyndigheten (EBM) utreder flera fall där personer som varit aktiva i aktieforum misstänks för kursfiffel på börsen. I ett av fallen räknar åklagaren med att fatta beslut i åtalsfrågan inom kort.(TT)

– Det blir under februari, säger Jan Tibbling, vice chefsåklagare vid EBM:s finansmarknadskammare, som leder den aktuella förundersökningen.

Han är förtegen om ärendet och vill inte säga mer än att flera personer är misstänkta för att ha försökt driva upp kurserna i noterade bolag genom att skriva inlägg i aktieforum. Rubriceringen är grov otillbörlig marknadspåverkan.

Flera ärenden

I ett liknande mål dömdes två läkarstudenter, 23 respektive 24 år, strax före jul till villkorlig dom och dagsböter. De gick också miste om vinsten som de gjort på de olagliga aktieaffärerna - sammanlagt 2,5 miljoner kronor.

Och det nya fallet, där Tibbling inom kort ska besluta om han ska väcka åtal eller ej, kan följas av fler.

– Vi har flera sådana här ärenden på gång. Det är inte ett helt okänt fenomen det här, men ganska nytt, säger han.

Har överklagat

Bland annat mot den bakgrunden, att fler aktiechattare kan åtalas, har EBM överklagat Stockholms tingsrätts dom mot de båda läkarstudenterna till hovrätten, i syfte att få fram ett prejudikat. EBM:s överklagan gäller dock bara påföljden, som enligt Tibbling var för lindrig.

– Tingsrätten har ju minskat straffet för att man förverkade vinsten. Och det tycker jag är fel och ologiskt. Om man tänker sig ett fall där man inte har gjort så mycket vinst, skulle ha man ha fått ett högre straff i så fall?

– Så det är en för låg reaktion på det brott som man har konstaterat föreligger, säger åklagaren, som hade yrkat på ett års fängelse vardera för de båda männen.

Även läkarstudenternas försvarare har överklagat till hovrätten.