TT-Ekonomi

Bankernas bolånevinster når nya nivåer

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Bankernas vinster på bolånen steg till ny rekordnivå under första kvartalet. - Jag förstår att det sticker i ögonen på många, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Marginalen var i mars 1,72 procent, enligt en ny uträkning från Finansinspektionen (FI).(TT)

Marginalen var i mars 1,72 procent, enligt en ny uträkning från Finansinspektionen (FI). Senast FI redovisade marginalen, vid årsskiftet, var den 1,73 procent. Men i snitt låg nivån högre än tidigare rekordnivå.

– Snittet för kvartalet var högre än under fjärde kvartalet förra året, säger Henrik Larsson, analytiker på Finansinspektionen.

– Jag förstår att det sticker i ögonen på många, att bankerna gör så stora vinster och att man ser att marginalerna är så höga som de är, säger finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP).

Bolund uppmanar kunderna att vara mer aktiva.

– Ett exempel är att byta bank, det kan man få ner kostnaderna ganska rejält på.

Men att använda den statliga banken SBAB som prispressare är inget regeringen tänker göra.

– Den ska verka på marknadsmässiga grunder, säger Bolund.

Lånar till minusränta

Bankerna har i genomsnitt en negativ finansieringskostnad för de pengar som de senare lånar ut till bolånetagarna. FI beräknar bankernas marginaler som utlåningsräntan minus den egna upplåningskostnaden.

Mot slutet av kvartalet har bankerna fått något högre upplåningskostnader.

– Det har bankerna svarat på genom att höja utlåningsräntorna, säger Henrik Larsson.

De senaste årens rejält höjda marginaler på bolånen förklaras till viss del av tuffare regler, bankerna behöver hålla mer eget kapital för at ha buffertar vid eventuella kriser.

– Men det förklarar inte hela uppgången, det finns en betydande del som vi inte kan förklara. Då ser vi att bankerna verkar prissätta bolånen lite högre, säger Larsson.

Provocerande

"En extremt provocerande siffra", skriver Håkan Larsson, boendeekonom på intresseorganisationen Villaägarna, till TT.

Sedan FI började mäta ligger snittet strax under en procent, i dag alltså 1,72 procent.

"Bankerna täljer verkligen guld på sina lojala kunder och lägger sig extremt nära varandra när de sätter bolåneräntorna. Det gör det svårt för kunderna att kunna förhandla ner räntan", skriver Håkan Larsson.

Bankerna är inte jättepigga på att svara på frågor, mer än möjligen skriftligt. Nordeas bolånechef Michael Skytt tar sig ändå tid.

– Ja, vi tjänar bra på bolånen... fast bankernas finansieringskostnader ser olika ut, det är svårt att säga något generellt om alla banker, säger Skytt.

Fler binder bolån

Trots att något fler börjat binda sina bolån, är det fortfarande en överväldigande majoritet som lånar på de kortaste bindningstiderna, tre månader, enligt bankerna.

"Hur intjäningen ser ut på olika bindningstider varierar över tid - just nu har vi bättre intjäning på tre månaders bindningstid än på längre bindningstid", skriver Swedbank i en kommentar till FI:s bolånerapport.

Bankerna tycker dessutom inte om FI:s sätt att räkna. När alla kostnader är dragna blir det betydligt mindre kvar:

"Nettomarginalen motsvarar således ungefär 48 öre per utlånad hundralapp", skriver Handelsbanken.