TT-Ekonomi

Högre oljepris ger klirr i kassan för BP

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Den brittiska oljekoncernen BP, med Carl-Henric Svanberg som styrelseordförande, fyrfaldigar vinsten för årets andra kvartal jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Högre oljepris och ökad produktion ligger bakom utvecklingen.(TT)

Den brittiska oljekoncernen BP, med Carl-Henric Svanberg som styrelseordförande, fyrfaldigar vinsten för årets andra kvartal jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Högre oljepris och ökad produktion ligger bakom utvecklingen.

BP, som återhämtat sig efter Deepwater Horizon-katastrofen i Mexikanska golfen 2010, meddelar samtidigt att bolaget höjer den kvartalsvisa utdelningen för första gången på fyra år.

Nettovinsten lyfte till 2,8 miljarder dollar i andra kvartalet, vilket var mer än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med ett vinstlyft till 2,7 miljarder. Under andra kvartalet i fjol låg vinsten på 700 miljoner dollar.

Pådrivande bakom vinstutvecklingen är det högre oljepriset. Ett terminskontrakt för leverans av Brentolja nästa månad har lyft med 16 procent hittills i år och 60 procent jämfört med sommaren 2017.