Annons
Nyheter

Hyresregleringen leder till minskad arbetstid

Det statliga hyressättningssystemet påverkar hur mycket människor arbetar. Enligt Riksrevisionen sänkte de som fick ett förstahandskontrakt i genomsnitt sin årsinkomst med 50 000 kronor, jämfört med dem som inte fick en lägenhet.(TT)
Publicerad 9 november 2017

Vid stor bostadsbrist leder det så kallade bruksvärdessystemet, som bestämmer hyran, till att de som bor i hyresrätter jobbar mindre, visar en granskning från Riksrevisionen.

””

Sänkt årsinkomst

Annons

Riksrevisionen har tittat närmare på ett så kallat bostadslotteri i Stockholms län. Där lottade ett kommunalt bostadsbolag ut 600 förstahandskontrakt 2003-2013. Resultatet visar att de som fick en lägenhet efter 3-5 år hade sänkt sina årsarbetsinkomster jämfört med dem som inte vann i lotteriet.

””

Inkomster och segregation

Hyressättningssystemet finns för att personer ska kunna bo kvar i sin lägenhet, även vid tider av bostadsbrist. Det ska alltså förhindra att hyrorna skenar i väg och motverka segregation. Men kritiker har pekat på motsatsen: hyror i attraktiva lägen hålls låga och resurssvaga grupper hålls utanför hyresmarknaden.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons