TT-Ekonomi

Pessimismen ökar bland mäklarna

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Allt fler mäklare tror på stillastående eller sjunkande priser på bostadsmarknaden, visar en panelundersökning utförd av Fastighetsmäklarförbundet och Valueguard.(TT)

Undersökningen Mäklarpanelen visar att en majoritet av de tillfrågade mäklarna, 46 procent, tror på stillastående priser på bostadsmarknaden de kommande tre månaderna. 32 procent tror på prisuppgång, och 23 procent på prisnedgång.

I förra månadens undersökning var tongångarna mer positiva - 41 procent trodde på stillastående priser, 39 procent på uppgång och 20 procent på nedgång.

– I höstas var mäklarna pessimistiska kring bostadspriserna. Sedan blev det mer positivt, och den trenden har hållit i sig. Nu ser vi dock att pendeln börjar svänga tillbaka, och att pessimismen ökar, säger Fastighetsmäklarförbundets vd Caroline Stegman till TT.

Stegman anger längre köpprocesser, fler bostäder till försäljning och avvaktande konsumenter som anledningar till pessimismen. Hon menar också att de politiska partiernas utspel om amorteringskrav spär på osäkerheten.

– Det är olika utspel hela tiden, vilket skapar osäkerhet. Man vill kunna planera långsiktigt för sitt boende när man lånat eller lagt ut massor av pengar.