TT-Ekonomi

Rejält vinstlyft för rysk storbank

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Den statskontrollerade ryska storbanken VTB, näst störst i landet, gjorde en oväntat stor nettovinst på 27,6 miljarder rubel (4,3 miljarder kronor) för årets första kvartal. För helåret räknar banken med en fördubblad nettovinst jämfört med i fjol.(TT)

Den statskontrollerade ryska storbanken VTB, näst störst i landet, gjorde en oväntat stor nettovinst på 27,6 miljarder rubel (4,3 miljarder kronor) för årets första kvartal. För helåret räknar banken med en fördubblad nettovinst jämfört med i fjol.

VTB är, likt flera andra stora ryska långivare, på västvärldens sanktionslista till följd av den ryska annekteringen av Krim och det ryska agerandet i inbördeskriget i östra Ukraina.

Resultatet från första kvartalet var bättre än väntat. Analytiker hade räknat med en vinst på 23,3 miljarder rubel, vilket kan jämföras med vinsten på 600 miljoner rubel under fjolårets första kvartal.

VTB-aktien stiger med 0,7 procent på Moskvabörsen efter rapporten. Även andra bankaktier följer med uppåt, däribland Sperbank, vars aktie lyfter 0,5 procent.